Image
Thematic partnerships
Știri
29 August 2024

Apelul pentru noi parteneriate tematice ale Agendei Urbane este acum deschis!

Profile picture for user Luis@urban-initiative.eu
EUI
Agenda Urbană pentru UE a lansat un nou apel pentru identificarea celor interesați să participe la activitățile parteneriatelor tematice axate pe: Orașul sensibil la apă & Decarbonizarea clădirilor.

Despre Agenda urbană pentru UE

Agenda Urbană pentru UE (AUUE) facilitează colaborarea între reprezentanții autorităților și instituțiilor  reprezentând diferite niveluri de guvernare pentru a stimula inovarea instituțională în abordarea dimensiunii urbane a politicilor UE. Astfel, Agenda Urbană promovează cooperarea între statele membre, orașe, Comisia Europeană și alte părți interesate, prin înființarea de parteneriate tematice privind provocările urbane critice. Obiectivul general este de a integra considerentele urbane în politicile UE, asigurând o mai bună reglementare, finanțare și cunoștințe pentru orașele din întreaga Europă.

Aflați mai multe despre Agenda urbană pentru UE de pe pagina web dedicată!

Apel pentru identificarea de parteneri

Apelul pentru identificarea de parteneri va fi deschis în perioada 28 august - 2 octombrie, lăsând instituțiilor interesate suficient timp pentru a aplica.

Pe 5 septembrie va avea loc un seminar online pentru candidați, în cadrul căruia părțile interesate vor primi mai multe informații despre procesul de depunere a cererilor, precum și despre activitățile parteneriatelor tematice ale Agendei urbane pentru UE. Vă puteți înscrie aici.

După închiderea apelului, cererile vor fi evaluate cu atenție de către expertul EAA, luând în considerare diversitatea părților interesate, localizarea geografică în Europa și varietatea dimensiunilor autorităților urbane. Odată aprobat de DGUM în noiembrie 2024, Parteneriatul tematic privind orașele preocupate de gestionarea resurselor de apă va fi gata de lansare la începutul anului 2025.

Despre domeniile tematice

 

Orașe preocupate de gestionarea resurselor de apă

Creșterea urbană rapidă în orașele europene a dus la acoperirea artificială a unor suprafețe semnificative de teren, ceea ce a contribuit la creșterea considerabilă a efectelor scurgerii apelor pluviale. Acest fenomen, combinat cu efectele schimbărilor climatice, inclusiv creșterea cantității de precipitații alternând cu secete, poate duce la riscuri semnificative de inundații. În contextul UE, au fost identificate probleme presante legate de deficitul de apă și de inundații, care reprezintă provocări pentru dezvoltarea urbană durabilă (schimbări climatice, îmbătrânirea infrastructurii, modificări ale utilizării terenurilor, practici ineficiente de gestionare a apei, lipsa unor abordări integrate).

Aceste provocări pot fi abordate utilizând principiile guvernanței multi-level, contribuind astfel la îmbunătățirea și crearea de instrumente, măsuri și mecanisme de guvernanță care să ajute la punerea în aplicare a sistemelor durabile de drenaj urban, la reutilizarea apei, la crearea de sisteme de stocare care să promoveze măsuri de conservare a apei, la crearea de modele de gestionare urbană sensibilă la apă și la promovarea abordărilor integrate.

Puteți citi mai multe și găsi toate documentele legate de apelul pentru parteneriatul tematic privind orașul sensibil la apă aici.

Aplicați pentru a participa la activitățile acestui parteneriat tematic utilizând acest link.

Decarbonizarea clădirilor

Uniunea Europeană a stabilit obiective foarte ambițioase în materie de energie și climă, inclusiv decarbonizarea clădirilor până în 2050. Pentru atingerea acestor obiective, statele membre sunt obligate să elaboreze și să prezinte planuri naționale integrate privind energia și clima (NECPS) și strategii de renovare pe termen lung pentru îmbunătățirea eficienței energetice și modernizarea clădirilor. Directiva privind eficiența energetică (EED) adoptată recent prevede, de asemenea, ca orașele cu cel puțin 45 000 de locuitori să elaboreze planuri locale de răcire și încălzire. În plus, Directiva privind energia regenerabilă (RED) include, de asemenea, un procent obligatoriu de energie regenerabilă în aceste planuri locale de încălzire și răcire.

Acest parteneriat își propune să abordeze decarbonizarea clădirilor printr-o abordare strategică integrată, mergând dincolo de clădirile individuale și încurajând abordarea la nivel de cartier/vecinătate și să utilizeze pe deplin dispozițiile din directivele revizuite. Planurile locale de încălzire și răcire sunt unul dintre pașii importanți către decarbonizarea clădirilor. Această abordare ar putea fi legată de dezvoltarea încălzirii urbane, de dezvoltarea comunităților energetice și de partajarea energiei, precum și de explorarea posibilităților oferite de reforma concepției pieței energiei electrice. Pentru a pune în practică aceste obiective, este important să se elaboreze strategii și planuri la nivel local.

Puteți citi mai multe și găsi toate documentele legate de apelul pentru parteneriatul tematic privind decarbonizarea clădirilor aici.

Aplicați pentru a participa la activitățile acestui parteneriat tematic utilizând acest link.