Image
mlg1
Știri
23 December 2024

Ce funcționează: o privire asupra practicilor urbane privind guvernanța pe mai multe niveluri

Profile picture for user Luis@urban-initiative.eu
Anamaria Vrabie (expert EUI), tradus de UCP RO
Orașele europene au semnalat nevoia puternică de consolidare a cunoștințelor și a practicilor privind guvernanța și cooperarea pe mai multe niveluri pentru sprijinirea dezvoltării urbane durabile.

Aceasta a fost una dintre concluziile sondajului realizat de Inițiativa Urbană Europeană pe platforma Portico. Deși guvernanța pe mai multe niveluri nu este un model aplicabil universal, există lecții valoroase despre modul în care alte orașe europene au construit sisteme puternice și reziliente de guvernanță pe mai multe niveluri și cu mai multe părți interesate.

Astfel de experiențe provin din cohorta inițială de orașe care au primit subvenții prin programul de acțiuni urbane inovatoare al Comisiei Europene între 2014 și 2020. Raportul pentru anul 2022 cuprinde un capitol privind modul în care aceste orașe au abordat probleme urbane complexe, cum ar fi adaptarea la schimbările climatice, tranziția digitală, locuințele sau sărăcia, utilizând o abordare integrată. Studiul evidențiază exemple concrete privind modul în care orașele au reușit să construiască și să gestioneze alianțe extinse în jurul administrațiilor locale, de la autorități naționale și regionale la o varietate de părți interesate locale.

Vă invităm să citiți despre practicile cu privire la guvernanța multisectorială și pe mai multe niveluri deja testate de orașele inovatoare din Europa.

 

Punctul de plecare al guvernanței multisectoriale și pe mai multe niveluri

mlg2
Cluj Future of Work (Romania)

 Oricât de simplu ar părea, porniți de la active. Fie că este vorba de rețele, de proiecte-pilot anterioare sau de un impuls general pentru colaborare creat de o dezbatere recentă, toate pot duce la construirea unei guvernanțe puternice cu mai multe părți interesate și pe mai multe niveluri. De exemplu, inițiativa Cluj Future of Work (FoW) din România a valorificat bazele create de candidatura orașului Cluj-Napoca la titlul de Capitală europeană a culturii 2021. Deși candidatura nu a avut succes, aceasta a generat numeroase concepte și parteneriate care au fost ulterior puse în aplicare în cadrul proiectului FoW.

mlg3
CitiCap, Lahti (Finalnda)

În mod similar, proiectul CitiCap din Lahti, Finlanda, a reușit să profite de impulsul creat de titlul de Capitală verde europeană 2021 pentru a promova un angajament colectiv în vederea atingerii neutralității carbonului, precum și pentru a asigura o orientare și un sprijin solide în cadrul diferitelor departamente municipale.

 

 

mlg4
DARE, Ravenna (Italia)

 Proiectul DARE din Ravenna, Italia, a beneficiat de un parteneriat stabilit în cadrul unei rețele URBACT. Metodologiile utilizate în cadrul proiectului URBACT Creative Spirits au permis orașului să stabilească un grup de părți interesate locale, să cultive relații cu acestea și să formeze astfel un parteneriat de bază. Această alianță de bază a servit drept platformă la care au putut fi adăugați noi parteneri, fie pentru a acoperi lacunele de competențe, fie pentru a consolida anumite segmente din cadrul local. Cu scopul de a revitaliza districtul Darsena prin introducerea unei culturi digitale centrate pe comunitatea locală, DARE a realizat o explorare atentă a practicilor, proiectelor și politicilor existente în teritoriu. În același timp, un bun punct de plecare poate fi încurajarea unor noi alianțe și implicarea unor suspecți neobișnuiți.

mlg5
OASIS, Paris (Franța)

Proiectul OASIS din Paris a fost conceput cu scopul de a transforma curțile școlilor în spații comunitare co-proiectate și co-construite, care sunt atât ecologice, cât și receptive la schimbările climatice. Pentru punerea în aplicare a inițiativei, consorțiul a fost format din agenția meteorologică națională (France Météo), organisme educaționale și de cercetare (ESIEE, LIEPP și LIGUE) și o agenție publică axată pe planificare urbană și probleme de mediu (CAUE). Proiectul a beneficiat, de asemenea, de sprijin suplimentar din partea Ministerului Educației, a companiei pariziene de apă, a consiliilor locale de district și a comunităților educaționale. Toate aceste părți interesate nu mai colaboraseră până atunci. Prin noile lor colaborări și prin cadrul de guvernanță creat în comun, acestea au reușit să reducă decalajele dintre domeniile de politică anterior disparate.

Cum să funcționeze pe termen lung?

Planificați structuri și instrumente flexibile care pot sprijini implicarea continuă a părților interesate. Structurile personalizate care pot permite organizațiilor din sectorul public și privat, precum și instituțiilor de cunoaștere și actorilor societății civile să coopereze pe orizontală și verticală au fost esențiale pentru cadrele de guvernanță pe mai multe niveluri de succes. Majoritatea acestor structuri acționează ca organizații intermediare și umbrelă.

mlg6
Proiectul Košice 2.0

 De exemplu, proiectul Košice 2.0 a fost coordonat la nivel operațional de două organizații spin-off care au rezultat din inițiativa „Capitala europeană a culturii”. Prima, Creative Industry Košice (CIKE), o organizație neguvernamentală responsabilă cu elaborarea strategiei primare pentru dezvoltarea industriei culturale și creative a orașului, iar a doua, K13 - Košice Cultural Centres, o entitate însărcinată cu operarea și gestionarea unei rețele de spații culturale. Aceste instituții funcționează în mod autonom față de administrația municipală în ceea ce privește procesele decizionale, dar mențin o rețea de conexiuni formale și informale și căi de comunicare cu sectorul public. Acest lucru le permite să interacționeze eficient cu funcționarii publici și cu diverse părți interesate. Statutul de intermediar al acestor organizații, împreună cu înființarea Institutului pentru experiența și bunăstarea cetățenilor (CXI), a fost esențial pentru eficiența lor operațională.

mlg7
Proiectul VILAWATT în Viladecans (Spania)

 În alte cazuri, acest rol de umbrelă este de fapt integrat de la început în structura publică.  Proiectul VILAWATT din Viladecans, Spania, a creat de fapt un nou parteneriat local de guvernanță public-privat-cetățean (PPCP). Acest PPCP a servit drept punct de legătură pentru furnizarea de soluții și servicii energetice legate de cultura energetică, reabilitarea clădirilor și o monedă locală care să stimuleze economiile de energie. VILAWATT este în prezent un exemplu european de bună practică consacrat atât pentru o abordare inovatoare a tranziției energetice, cât și pentru guvernanța pe mai multe niveluri. În alte cazuri, nu este nevoie de crearea unui parteneriat suplimentar sau a unui organism intermediar, ci mai degrabă de o definire clară a rolurilor pentru a gestiona o intervenție coerentă.

În viitor: rolul esențial al leadershipului

Practicienii urbani au acum acces la un depozit de resurse în continuă creștere, inclusiv la platforma Portico a Inițiativei urbane europene (EUI) și la Handbook of Sustainable Urban Development Strategies, elaborat de JRC. Aceste surse oferă o multitudine de bune practici emergente privind guvernanța pe mai multe niveluri. Cu toate acestea, ingredientul comun care reiese din toate cunoștințele disponibile este faptul că leadership-ul este crucial, începând cu inițiativele funcționarilor publici și ale diferitelor departamente municipale și culminând cu susținerea puternică din partea liderilor politici.