Image
Houses
Știri
28 October 2024

Dreptul la locuință: proiecte inovatoare, cu impact asupra situației persoanelor fără adăpost

Profile picture for user Luis@urban-initiative.eu
EUI, translated by UCP RO
În Europa, lipsa unei locuințe este o criză care se accentuează, care scoate în evidență limitările politicilor sociale actuale, dar care oferă și oportunități de schimbare semnificativă. Politica de coeziune are un rol-cheie în abordarea acestor provocări, sprijinind inițiative care îmbunătățesc accesul la locuințe la prețuri accesibile și promovând incluziunea socială a grupurilor vulnerabile din întreaga UE.

În fiecare an, problema locuințelor continuă să atragă atenția decidenților politici. FEANTSEA (Federația Europeană a Organizațiilor Naționale care Lucrează cu Persoanele fără Adăpost) prezintă cel de-al 9-a raport privind excluderea de la locuințe în Europa, dezvăluind tendințe îngrijorătoare. Lipsa de adăpost, una dintre cele mai grave consecințe ale lipsei de locuințe accesibile, subliniază urgența crizei locuințelor. Este, de asemenea, o prioritate pentru Uniunea Europeană, care are acum primul său comisar european cu responsabilități directe în domeniul locuințelor, semnalând necesitatea unei noi paradigme în materie de locuințe care să abordeze mai bine aceste provocări în întreaga UE.

Trebuie să se facă mai mult, iar autoritățile naționale și locale au un rol-cheie de jucat, după cum se subliniază în 2020 în concluziile acțiunilor inovatoare urbane și ale activității de capitalizare Urbact privind dreptul la locuință. Abordări inovatoare precum „Mai întâi locuirea”, care acordă prioritate locuinței ca drept fundamental, mai degrabă decât ca recompensă condiționată, oferă o licărire de speranță. În ciuda acestor eforturi, numărul persoanelor fără adăpost continuă să crească în multe state membre ale UE, în paralel cu rezidualizarea continuă (scăderea numărului de locuințe sociale disponibile și o schimbare care concentrează locuințele sociale asupra grupurilor celor mai vulnerabile din punct de vedere economic) a locuințelor sociale.

Acest articol contribuie la discuția actuală prin sublinierea posibilității de a acționa și de a aborda această criză și, mai important, la nivel local. Deși problema locuințelor este o problemă complexă, care necesită eforturi coordonate la nivel național și local, unele orașe din UE fac o diferență reală, cu sprijinul politicii de coeziune a UE, prin susținerea unor politici continue privind locuințele sociale.

 

Proiecte UIA care contribuie la lupta împotriva crizei locuințelor

Métropole du Grand Lyon - Home Silk Road

Proiectul Home Silk Road din Lyon (Franța) este o inițiativă care plasează locuințele și incluziunea socială în centrul unui proiect de renovare urbană, folosind spațiile disponibile pe șantier pentru a promova inserția socială și economică a grupurilor vulnerabile. Prin transformarea unui sit industrial istoric, L'Autre Soie, proiectul a urmărit să contracareze gentrificarea și să integreze în comunitate persoanele vulnerabile și excluse social. În timpul acestei transformări, 30 de familii fără adăpost au primit locuințe temporare pe acest amplasament, în așteptarea unei locuințe sociale. De asemenea, clădirea a devenit un centru de sprijin personalizat pentru rezidenți, oferind oportunități de integrare prin activități culturale și întreprinderi sociale.

noebra

O astfel de întreprindere socială este BAKLAVAA, un restaurant comunitar care funcționează într-un cadru juridic unic. Aceasta permite persoanelor, care adesea nu pot lucra legal în Franța din cauza statutului lor administrativ, să dobândească experiență profesională și, astfel, să participe activ în societate. Întreprinderea a contribuit la inserția a 13 stagiari, dintre care majoritatea erau femei, oferindu-le formare profesională în bucătărie. Dincolo de rolul său de angajator, BAKLAVAA a fost un centru vibrant în cartier, oferind mâncare și promovând în același timp un sentiment de comunitate, apartenență și incluziune.

Home Silk Road a evidențiat faptul că planificarea tranzitorie poate crea cartiere care valorizează cu adevărat incluziunea socială. Locuințele temporare au avut un impact pozitiv semnificativ, oferind un sentiment de confort și stabilitate familiilor fără adăpost implicate. Home Silk Road a evidențiat, de asemenea, rolul economiei sociale și solidarității în promovarea incluziunii sociale, crearea de legături între rezidenți și sprijinirea integrării grupurilor marginalizate. În ciuda provocărilor sale, proiectul a demonstrat modul în care renovarea urbană poate fi utilizată pentru a aborda problema persoanelor fără adăpost și a excluziunii sociale în mod semnificativ.

Urmăriți videoclipul nostru pentru o imagine aprofundată asupra acestui proiect.

 

Orașul Nantes - 5 poduri

Proiectul 5 Bridges din Nantes (Franța), este o inițiativă cuprinzătoare menită să reintegreze în societate persoanele fără adăpost prin oferirea unei game de locuințe, servicii medicale și de ocupare a forței de muncă într-o abordare centrată pe utilizator. Situat într-o zonă nou dezvoltată de pe insula Nantes, proiectul oferă un mediu demn și primitor, în care persoanele fără adăpost pot avea acces la servicii esențiale, toate într-o singură clădire.

Facilitatea oferă o combinație diversă de opțiuni de locuire, inclusiv adăposturi de urgență (pentru 60 de persoane în timpul zilei și 30 pe timp de noapte), locuințe de tranzit (40 de apartamente) și locuințe sociale (10 apartamente). Aceste soluții de locuințe sunt completate de diverse servicii de sprijin care urmăresc să faciliteze stabilitatea și reintegrarea pe termen lung.

Nantes

Unul dintre punctele forte ale proiectului este accentul pus pe implicarea comunității. Persoanele fără adăpost, asistenții sociali și rezidenții colaborează în laboratoare la fața locului pentru a proiecta și implementa servicii adaptate nevoilor specifice ale populației fără adăpost. Hub-ul central oferă oportunități de lucru într-un restaurant (cu 80 de locuri), o piață de solidaritate și o fermă urbană pe acoperiș (920 m², inclusiv o seră). Proiectul 5 Bridges face parte dintr-un Living Lab urban, care include unități de locuințe sociale și private, platformă de start-up, apartamente pentru studenți și facilități de recreere care se deschid pentru grupuri sociale mai mari.

Scopul general al proiectului 5 Bridges este acela de a ajuta persoanele fără adăpost să facă tranziția de la adăposturi de urgență la locuințe stabile, pe termen lung, încurajând totodată un sentiment de comunitate și incluziune. Această abordare holistică echilibrează sprijinul imediat cu instrumentele necesare pentru reintegrarea durabilă în societate.

Bruxelles - CALICO

Proiectul CALICO implementat în Bruxelles (Belgia) este o inițiativă inovatoare în domeniul locuirii care acordă prioritate comunității și accesibilității în detrimentul speculațiilor imobiliare. Lansat în 2018, CALICO este co-administrat de Community Land Trust Brussels (CLTB) și asigură locuințe la prețuri accesibile într-o clădire cu mai multe etaje, care aparține CLTB, unei asociații feministe care sprijină femeile vulnerabile și unui ONG care găzduiește un centru comunitar. 

Brx callico

Spre deosebire de trusturile comunale tipice de terenuri axate doar pe proprietatea casei, CALICO include unități de închiriere la prețuri accesibile, cu două apartamente special pentru persoanele care se confruntă cu lipsa adăpostului conform modelului Housing First. Lipsa adăpostului nu este punctul central al proiectului, însă CALICO arată modul în care inițiativele privind locuirea pot oferi o abordare durabilă și incluzivă a locuințelor urbane.

Urmăriți videoclipul nostru pentru mai multe detalii despre acest proiect.

După cum am văzut în cele 3 exemple, aceste orașe din UE demonstrează că alternativele și soluțiile pentru combaterea lipsei de locuințe sunt nu numai posibile, ci și deja implementate. Proiectele lor finanțate de UE sunt de vârf, demonstrând că strategiile eficiente și inovatoare există și au impact.

Aceste inițiative la nivel de oraș arată că politica de coeziune a UE joacă un rol crucial în abordarea crizei locuințelor din Europa prin promovarea unor soluții de locuințe accesibile, incluzive și durabile. Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) sprijină construcția și renovarea locuințelor sociale și la prețuri accesibile, asigurându-se că grupurile vulnerabile au acces la locuințe sigure și securizate. De asemenea, facilitează renovările eficiente din punct de vedere energetic, contribuind la reducerea costurilor pentru rezidenți și la combaterea sărăciei energetice. În conformitate cu Pactul verde european, politica de coeziune a UE rămâne un instrument cheie pentru a conduce schimbări sistemice pe termen lung și pentru a promova o mai mare egalitate în materie de locuințe în întreaga Europă.

În plus, în iunie 2021 și prin Declarația de la Lisabona, Comisia Europeană a lansat Platforma europeană pentru combaterea lipsei de locuințe, cu scopul de a eradica lipsa de adăpost până în 2030, prin promovarea abordărilor centrate pe persoană, a schimburilor de bune practici și a strategiilor bazate pe dovezi. Platforma EPOCH evidențiază angajamentul fără precedent al Comisiei Europene față de această cauză.

Pentru o explorare suplimentară, platforma Right2Housing, care include podcasturi și videoclipuri, oferă resurse valoroase și inspirație pentru cei care doresc să facă diferența.