Image
Jiu_Valley1
Știri
05 November 2024

Evaluarea inter pares #4 – Valea Jiului, Petroșani (România), septembrie 2024

Profile picture for user Luis@urban-initiative.eu
UCP RO
La nivel național și chiar în plan european, Valea Jiului reprezintă o zonă unică, aflată într-un proces complex de tranziție, în căutarea unei noi identități și a unor condiții de viață mai bune pentru locuitorii de aici. Pentru ca această transformare să fie una durabilă și de succes, e nevoie de o nouă mentalitate, de noi aptitudini, dar mai ales de implicarea întregii comunități în dezvoltarea sustenabilă a acestui teritoriu. Transformarea complexă a Văii Jiului se face utilizând numeroase instrumente. Unul dintre acestea este reprezentat de evaluările inter pares ale Inițiativei Urbane Europene.

Până în anii 1990, Valea Jiului a fost cel mai mare bazin carbonifer al României. În conștiința colectivă, zona se contopea atât de mult cu mineritul încât aproape uitai de faptul că este situată într-un cadru natural monumental și că reprezintă un areal cu o cultură străveche, cu tradiții pe măsură.  La începutul anilor 2000, declinul industriei cărbunelui a dus la închiderea exploatărilor miniere și a marilor uzine. Numeroși localnici au plecat, fie în regiunile de origine din România, fie în alte state UE. În aceste condiții, necesitatea reconfigurării energetice și declinul populației au fost doar două provocările care au necesitat un răspuns din partea comunităților locale. Statisticile au arătat că regiunea s-a confruntat cu numeroase probleme socio-economice și de mediu (creșterea ratei șomajului, sărăcie, excluziune socială, probleme legate de asigurarea unei infrastructuri adcvate de transport, educație și sănătate).

Jiu_Valley2

Acum, cele 6 orașe care intră în componența Văii Jiului (Petroșani, Petrila, Lupeni, Vulcan, Uricani, Aninoasa), împreună cu satele aparținătoare au o populație estimată de 135.000 de locuitori, urmând un trend demografic descendent. Având în vedere potențialul socio-economic, autorități naționale, regionale și locale și-au îndreptat atenția spre identificarea unor soluții de revitalizare socio-economică.

Valea Jiului este una dintre regiunile pilot ale Inițiativei Europene privind Regiunile Carbonifere în Tranziție. La nivel național, Inițiativa pentru Valea Jiului din cadrul platformei Coal Regions in Transition este coordonată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și beneficiază de sprijinul activ al unor ministere de resort, precum: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei și Ministerul Muncii si Solidarității Sociale.

De asemenea, trebuie să menționăm că Valea Jiului utilizează Investițiile Teritoriale Integrate (ITI),  un instrument de dezvoltare teritorială care face posibilă combinarea resurselor din mai multe fonduri europene, pentru finanțarea unor măsuri complexe. Implementarea mecanismului ITI a fost încredințată Asociației de Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului (ADTI Valea Jiului), care are ca membri fondatori: Consiliul Județean Hunedoara, consiliile locale ale celor șase orașe componente, Universitatea Petroșani și câte un ONG din fiecare sector: social, economic, de mediu și dezvoltare urbană.

Jiu_Valley3

Pentru asigurarea unei dezvoltări sustenabile a zonei a fost elaborată Strategia pentru dezvoltarea economică, socială și de mediu a Văii Jiului, pentru perioada 2022-2030. Aceasta vizează reconfigurarea zonei pe mai multe paliere:

  • Îmbunătățirea calității vieții și crearea unui mediu sănătos și durabil pentru generațiile viitoare;
  • Diversificarea economică, inovarea și antreprenoriatul;
  • Valorificarea durabilă a specificului local;
  • Accesibilitatea, mobilitatea și conectivitatea.

Măsurile propuse vor contribui la transformarea Văii Jiului într-o regiune revitalizată social, durabilă și interconectată, cu un mediu economic competitiv, susținut de investii, inovare și recunoscută pentru specificul local, așa cum este specificat în viziunea de dezvoltare a zonei.

În implementarea strategiei, sunt respectate valori cheie, precum: inovare, cooperare, parteneriat, responsabilitate, profesionalism, transparență, etică, durabilitate. Acestea sunt esențiale pentru consolidarea încrederii comunității locale și creșterea gradului de implicare a tuturor actorilor sociali în identificarea unor soluții durabile la provocările curente.

Cu siguranță, cu fiecare zi se fac pași importanți în procesul de transformare a Văii Jiului.  Pentru continuarea acestui drum, ADTI Valea Jiului utilizează o serie de instrumente cu ajutorul cărora să îmbunătățească atât conceptual, cât și operațional Strategia pentru dezvoltarea economică, socială și de mediu a Văii Jiului, pentru perioada 2022-2030.

Jiu_Valley4

Unul dintre aceste instrumente este reprezentat de evaluările inter pares ale Inițiativei Urbane Europene. Pentru a beneficia de sprijinul EUI, ADTI Valea Jiului a transmis o aplicație, în cadrul apelului deschis în prima parte a anului 2024. Odată comunicat rezultatul pozitiv al evaluării, ADTI Valea Jiului, în calitate de oraș în evaluare, a fost inclusă într-un proces prin care a definit și descris trei provocări principale cu care se confruntă în prezent. Experții EUI au identificat autorități urbane din UE care s-au confruntat cu provocări similare și care au implementat soluții de succes. Aceștia sunt evaluatorii inter pares, care au participat la întâlniri preliminare online și la evenimentul de două zile organizat la Mina Petrila.

În orice evaluare inter pares, elementul central îl reprezintă evenimentul de 2 zile, organizat de către Secretariatul EUI, într-unul dintre orașele aflate în evaluare. Concret, în Valea Jiului au fost prezente 3 autorități locale în calitate de orașe în evaluare: ADTI Valea Jiului (România), Prievidza (Slovacia), Usti nad Labem (Cehia). Fiecăruia dintre ele li s-au alăturat experți și factori de decizie din alte orașe europene (aparținând unor state precum Italia, Portugalia, Estonia, Belgia, Cehia, Slovenia, Croația etc). Pe parcursul celor două zile, experții EUI au propus activități interactive, prin intermediul cărora au creat un cadru propice schimburilor de idei și co-creației. Fiecare dintre participanți a pus întrebări și a participat la identificarea răspunsurilor, a împărtășit informațiile colegilor din sesiunile individuale și celor care au participat la sesiunile plenare. Pe scurt, cele două zile ale evenimentului pot fi descrise utilzând termenii învățare intensivă și conectare.

Învățare intensivă? Da, pentru că :

  • s-au prezentat modele, planuri, măsuri, exemple de practici de succes, exemple ale unor situații din care participanții au avut de învățat, date statistice, ipoteze ;  expertiza autorităților locale participante, la care s-au adăugat informațiile și recomandările primite de la experții EUI, au făcut posibilă identificarea unor noi direcții de acțiune și măsuri pentru orașele aflate în evaluare ;
  • vizitele de lucru au permis celor prezenți să afle mai multe despre mediul natural și despre istoria Văii Jiului. Întâlnirea cu Cătălin Cenusă, minierul care a scos ultima tonă de cărbune din mina Petrila și care a înființat Muzeul Salvatorului Minier a fost o adevărată lecție; o lecție de istorie, economie, geografie, sociologie, dar înainte de toate, o lecție de viață.  
Jiu_Valley_5

Conectare? Da, deoarece:

  • pe parcursul celor două zile, fiecare dintre participanți a avut ocazia să interacționeze cu toți cei prezenți; e adevărat, grupurile inter pares au avut aceeași componență pe parcursul celor două zile, dar sesiunile plenare, vizitele de lucru, pauzele de cafea au constituit oportunități de dialog și creare de legături cu experții, membrii Secretariatului EUI și cu toți ceilalți participanți;
  • locațiile de desfășurare a evenimentului și vizitelor de lucru, împreună cu activitățile propuse de ADTI Valea Jiului și Secretariatul EUI au permis tuturor celor prezenți să înțeleagă mai bine oamenii din această zonă, să afle cum decurgea viața într-o comunitate minieră și, mai ales, ce-i făcea pe oameni atât de solidari. Drumul prin galeriile miniere reconstruite, poveștile de viață ale celor care lucrau la temperaturi de peste 40 de grade C și înfruntau zi de zi pericolul exploziilor, dansurile și portul popular, toate au permis o realizarea unei imagini mai clare a acestei zone.  
Jiu_Valley6

Ar trebui să precizăm că beneficiile evaluărilor inter pares trec dincolo de limitele acestui eveniment. Deopotrivă, orașele în evaluare, evaluatorii și experții sunt incluși într-un proces care durează formal 10-12 luni, însă, prin legăturile create și oportunitățile ulterioare efectele pozitive depășesc această perioadă.

Important! Un nou apel pentru evaluări inter pares este deschis până pe 13 noiembrie 2024. Transmiterea aplicației se face electronic, utilizând platforma EUI dedicată. Aflați mai multe aici: https://www.urban-initiative.eu/capacity-building/peer-reviews/call-autumn2024.