Hae mukaan eurooppalaiseen kaupunkivaihtoon!
Kaupunkien viranomaisille suunnattu vaihto tuo yhteen 2–3 kaupunkia vierailujen merkeissä
EUI:n Kaupunkivaihto on suunnattu kaupunkien viranomaisille ja se tuo yhteen kaksi kaupunkia: hakijakaupungin, jolla on jokin kestävään kaupunkikehitykseen liittyvä haaste ja vertaiskaupungin, joilla on kokemusta kyseisen haasteen ratkaisemisesta. Yleisemmin vaihdot tapahtuvat kahdenvälisinä, mutta myös kolmen kaupungin välinen vaihto on mahdollinen siten, että vaihtoon osallistuu kaksi vertaiskaupunkia, joilla hakijakaupungin ongelmanratkaisuun sopivaa osaamista ja kokemusta.
Kaupunkivaihto räätälöidään aina hakijakaupungin tarpeiden mukaan (sisältö, aikataulu, kesto ja formaatti) ja se tarjoaa mahdollisuuden toteuttaa 2–3 kaupunkivierailua riippuen osallistujien määrästä. Vaihtokumppaneilta odotetaan käytännön osaamista ja tietotaitoa hakijakaupungin ongelman ratkaisemiseksi, kuten tietoa toimivista lähestymistavoista ja toimenpiteistä, teknistä osaamista, kokemusta hyvistä ja huonoista käytännöistä tai suosituksia.
Kaupunkivaihtoon voivat hakea kaikki Eurostatin kaupunki-maaseutuluokittelun 1- ja 2-luokan kaupungit:
DEGURBA 1 (cities) Suomessa: Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu, Turku, Jyväskylä, Kuopio, Lahti ja Kauniainen.
DEGRURBA 2 (towns and suburbans) Suomessa: Pori, Kouvola, Joensuu, Lappeenranta, Hämeenlinna, Vaasa, Seinäjoki, Rovaniemi, Mikkeli, Porvoo, Salo, Kotka, Kokkola, Hyvinkää, Lohja, Järvenpää, Nurmijärvi, Kirkkonummi, Tuusula, Rauma, Kerava, Kajaani, Kaarina, Nokia, Ylöjärvi, Kangasala, Savonlinna, Riihimäki, Raasepori, Imatra, Raisio, Lempäälä, Raahe, Tornio, Iisalmi, Valkeakoski, Pirkkala, Naantali, Varkaus, Hamina, Kemi, Kempele, Pietarsaari, Heinola, Forssa, Ylivieska, Kuusamo, Uusikaupunki, Lapua, Ulvila, Kankaanpää, Maarianhamina, Paimio, Muurame, Lieksa, Karkkila ja Hanko.
Myös DEGURBA 3-luokan (rural) kuntien viranomaiset, esimerkiksi kehyskunnat, voivat hakea mukaan kaupunkiseutuna, mikäli 51% asukkaista asuu DEGURBA-luokittelun 1- ja 2-luokan kuntien alueilla. Myös keskeiset sidosryhmät voivat osallistua vaihtoon, mikäli tarkoituksenmukaista.
Tavoitteena on auttaa kaupunkeja kestävän kaupunkikehityksen haasteiden ratkaisemisessa
Kaupunkivaihdon tavoitteena on parantaa hakijakaupungin valmiuksia ja osaamista suunnitella ja toimeenpanna vaikuttavampia kestävän kaupunkikehityksen strategioita ja toimintasuunnitelmia. Käytännössä vaihdossa voidaan keskittyä yksittäisen kestävän kehityksen teeman sparrailuun tai ongelmanratkaisuun, kuten kohtuuhintaiseen asumiseen, kaupunkiuudistukseen, kestävään turismiin tai ilmastonmuutoksen sopeutumiseen. Hakijan tulee määritellä haaste mahdollisimman tarkasti hakemuksessa mm. siihen liittyvät temaattiset ja toiminnalliset ongelmat. Myös vertaiskaupungit hyötyvät vaihdosta, sillä toista opettamalla ja vertaisarvioimalla voi syventää omaa osaamistaan ja kykyä soveltaa omaa toimintatapaa uuteen kontekstiin. Kaupunkivaihto on myös oiva tapa verkostoitua eurooppalaisten kollegoiden kanssa ja päästä tutustumaan muihin eurooppalaisiin kaupunkeihin kenttävierailujen merkeissä.
EUI tarjoaa fasilitointiapua kaupunkivaihtoon ja maksaa matka-, päivä- ja henkilöstökulut.
EUI:n pysyvä sihteeristö tukee kaupunkeja kaupunkivaihtohakemuksen tekemisessä ja tarvittaessa sihteeristöltä voi pyytää vertaisarviointiasiantuntijaa fasilitoimaan kaupunkivaihtoa. EUI maksaa hakijakaupungin ja vertaisarvioijakaupungin matka- ja päivärahakulut. Tämän lisäksi vertaisarvioijakaupunkien henkilökunnalle maksetaan asiantuntijakorvausta 350€/päivä. EUI maksaa vaihtokulut takautuvasti ja vaihtobudjetti tulee toimittaa hakemuksen yhteydessä kirjallisena. Kaupungit vastaavat itse matka- ja majoitusvarauksistaan. Yksityiskohtaiset tiedot rahoituksesta löytyvät hakuohjekirjasta.
EUI:n pysyvän sihteeristön alaisuudessa olevat asiantuntija arvioivat kaupunkivaihtohakemukset ja EUI:n pysyvä sihteeristö tekee lopulliset valinnat hakuohjekirjassa kerrottujen periaatteiden ja kriteerien mukaan. Hakemusten hyväksymisprosentti on yli 80% ja EUI:n pysyvä sihteeristö tarjoaa apua hakemusten saattamisessa hyväksyttämiskelpoiseksi. Hakukertoja ei ole rajoitettu ja kaupunki voi hakea samanaikaisestikin useampaa vaihtoa.
Kaupunkivaihto ei vaadi pitkäaikaista sitoutumista ja se on helppo toteuttaa
Yksinkertaisimpanaan kaupunkivaihto voi sisältää yhden 2-5 päivää kestävän visiitin kahden kaupungin välillä. Vastavuoroiset visiitit, maksimissaan 3kpl, ovat myös mahdollisia, mikäli perusteltavissa. Kaupunkivaihtoprosessi pyritään suorittamaan mahdollisimman lyhyessä ajassa ja vaihto on suoritettava mahdollisimman pian hakemuksen hyväksymisen jälkeen, viimeistään viiden kuukauden kuluessa. Hakijakaupungin tulee jo hakuvaiheessa itse etsiä sopivat vertaiskaupungit vaihtoa varten. Vertaiskaupunkeja voi etsiä Portico-kaupunkitietoalustan Urban Matcmaker -työkalusta. Myös kaupunkikehityksen yhteyspisteet välittävät valmiiksi muotoiltuja vaihtopyyntöjä kollegoilleen muissa EU-maissa. Muita lähteitä ovat:
- Kestävän kaupunkikehityksen strategioiden käsikirja
- URBACT-ohjelman hyvien käytäntöjen kirjasto
- Interreg-ohjelmien tietopankki
Kaupunkivierailut pähkinänkuoressa
Outgoing-visit: Hakijakaupungista maksimissaan 4 henkilöä voivat matkustaa vierailulle vertaiskaupunkiin. Vertaiskaupungissa myös muut sidosryhmät voivat osallistua vierailijoiden isännöintiin ja esitysten pitämiseen sekä kohdevierailuihin.
Incoming-visit: Vertaiskaupungista maksimissaan 2 osallistujaa/per kaupunki voivat vierailla hakijakaupungissa. Myös hakijakaupungissa muut sidosryhmät voivat osallistua vierailijoiden isännöintiin ja esitysten pitämiseen sekä kohdevierailuihin.
Online-meeting: Vierailun jälkeen voidaan järjestää vielä yksi online-vaihto, mikäli se on tarpeen. Jokaisen vertaiskaupungin odotetaan vierailevan kerran hakijakaupungissa tai isännöivän kerran hakijakaupunkia.
Raportointi: Kaupunkivaihdon jälkeen hakijan on toimitettava EUI:n pysyvälle sihteeristölle raportti vaihdosta englanniksi yhden kuukauden kuluessa vaihdosta. Kuuden kuukauden kuluttua vaihdosta EUI:n pysyvä sihteeristö pyytää hakijakaupunkia arvioimaan vaihdon vaikutukset ja toteutuksen.
Lisätietoja kaupunkivaihdosta:
Voit myös kysyä lisätietoja Kaupunkikehityksen yhteyspisteeltä:
Mervi Hemminki, työ- ja elinkeinoministeriö, etunimi.sukunimi@gov.fi