
Locuirea: Proiectul “Rock the Block” și transformarea ”Polykatoikia” din Egaleo
În timp ce merg pe strada de la stația de metrou Egaleo spre Egaleo Hub, văd cum se desfășoară peisajul oarecum familiar al Atenei: clădiri cu două, trei și patru etaje, majoritatea construite în a doua jumătate a secolului trecut, cu copaci mici plantați recent și ramificați spre cer, înghesuiți între locuințe și drumuri și care nu mai lasă practic niciun spațiu public pentru alt scop. Majoritatea acestor clădiri, denumite în mod obișnuit Polykatoikia sau clădiri de apartamente cu mai multe etaje, sunt rezultatul urbanizării rapide - și adesea nereglementate - a aglomerării Atena în a doua jumătate a secolului trecut. În Egaleo, aproape două treimi din stocul de clădiri a fost construit în ultimii 60 de ani, adesea cu sisteme tehnologice care nu fac față provocărilor actuale legate de energie și de schimbările climatice și cu organizări spațiale care consolidează izolarea și subminează coeziunea socială.
Egaleo este situat în aglomerația vestică a Atenei, lângă una dintre cele mai importante autostrăzi ale aglomerației (E75), care leagă Golful Saronic în sud de Muntele Aigaleo în nord. Egaleo este alcătuit din străzi cu mici întreprinderi, cafenele și brutării, magazine de haine și articole pentru casă. Centrul cuprinde aceste străzi comerciale și piața din jurul stației de metrou Egaleo, la care se adaugă campusul Universității din Attica de Vest și pădurea Baroutadiko, o livadă urbană care rupe monotonia străzilor pavate. Cu toate acestea, viața socială din afara acestor centre rămâne limitată, iar peisajul urban este dominat de Polykatoikia cu clădiri joase, care oferă puține interfețe pentru ca vecinii să interacționeze între ei.
Este dimineață devreme, dar căldura toridă mă împinge spre părțile umbrite ale fiecărei străzi pe care trec. Urmez străzile Iera Odos și Thivon, unde comercianții își trag jaluzelele în timp ce trec pe lângă ei. Pe măsură ce își deschid ușile, simt cum aerul rece se revarsă din camerele răcite de aparate de aer condiționat, o condiție obligatorie a vieții de zi cu zi în vara Atenei. Majoritatea oamenilor de pe stradă se deplasează în direcția opusă, spre stația de metrou care acționează ca o poartă spre Atena.
Oficial, Egaleo are doar 65.000 de locuitori. Orașul face parte din zona funcțională a Atenei. „Populația reală este de aproximativ 100.000 de persoane”, îmi explică Dimitris Tzempelikos, șeful Direcției de planificare și dezvoltare a municipalității Egaleo. „Egaleo este atractivă pentru că, deși are chirii și prețuri imobiliare mai mici decât Atena, are și trei stații de metrou care ne oferă un avantaj unic. Mulți oameni de aici folosesc metroul pentru a merge în centrul Atenei.”
Dimitris și colegii săi mă primesc în Egaleo Hub, un birou recent renovat situat în stadionul de fotbal al orașului. Pe măsură ce trec pe lângă stadion pe strada Thivon, văd oameni adunați în fața spațiilor care alcătuiesc aripa de sud-vest a stadionului, accesibilă din strada Thivon. Faptul că îi văd așteptând deschiderea a ceea ce pare a fi o bancă de alimente este o reamintire dură a greutăților prin care a trecut o mare parte a societății grecești în ultimul deceniu și jumătate.
Într-o zonă dominată de clădiri rezidențiale, nu este ușor să găsești multe clădiri care pot găzdui instituții și activități publice, prin urmare stadionul deținut de municipalitate - utilizat doar parțial de cluburile sportive cu sediul aici - reprezintă o mare oportunitate. „Planul nostru este să folosim toate spațiile goale din stadion”, explică Dimitris. „Este unul dintre punctele centrale ale planului nostru strategic”. Pe lângă clubul de fotbal și activitățile sportive conexe, stadionul găzduiește acum patru hub-uri: celor două birouri mai vechi, unul pentru donarea de sânge și unul pentru colectarea și distribuirea de alimente, produse alimentare și medicamente, li s-au alăturat un hub social pentru grupurile vulnerabile, cu diferite servicii de sprijin, și hub-ul antreprenorial care acționează ca un incubator de afaceri pentru noi servicii și tehnologii legate de provocările sociale.
Dimitris, un catalizator al inovării în cadrul municipalității Egaleo, a supravegheat o varietate de inițiative și proiecte în zonă, de la adaptarea la schimbările climatice și tranziția energetică la coeziunea socială și locuințe, încercând să le conecteze într-o singură strategie coerentă pentru Egaleo. Deși aceasta nu este o sarcină ușoară în orice municipalitate al cărei modus operandi separă de obicei diferite domenii profesionale și politice, Hub-ul acționează ca un centru al ecosistemului de inovare al Egaleo, făcând legătura între diferitele proiecte și persoanele care lucrează la acestea.
Proiectul Rock the Block, implementat de Egaleo și finanțat de Inițiativa Urbană Europeană, abordează provocări legate de stocul de clădiri vechi din oraș, nevoile nesatisfăcute de locuințe și legăturile slabe dintre membrii comunității. Soluția la aceste provocări vine dintr-o combinație de „intervenții tehnice, rețele comunitare și consolidare instituțională”, explică Stefania Gyftopoulou, coordonatorul proiectului, care lucrează de aproape un deceniu la programe legate de locuințe în regiunea Atena.
Rock the Block invită Polykatoikias să solicite finanțare pentru îmbunătățiri în clădirea lor de condominiu. Gama de potențiale intervenții este deschisă: „Un aspect unic al Rock the Block este că nu predefinim activitățile sau lucrările tehnice care pot fi sprijinite, nu avem o listă de lucrări eligibile”, subliniază Stefania. „Este la latitudinea locuitorilor să coproiecteze soluțiile pentru clădirile lor”. Acest lucru permite proiectului să învețe din propuneri și deschide politicile municipale către inovarea venită de jos.
Lucrările tehnice concepute în Rock the Block trebuie să aibă un puternic caracter verde, circular și estetic. Activitățile comunitare finanțate de proiect trebuie să consolideze rețelele locale de solidaritate, îngrijire și sprijin. În cele din urmă, experimentele realizate în Polykatoikias vor contribui la modelarea noilor instituții create de municipalitate. La rândul lor, aceste noi instituții vor sprijini experimentele ulterioare în domeniul locuințelor și în domeniile conexe.
Logica integrată a proiectului Rock the Block presupune inițiative care conectează abordările tehnice, ecologice, estetice și sociale. „Ar putea fi vorba de multe lucruri”, explică Stefania. „De exemplu, ar putea fi faptul că unii rezidenți doresc să dezvolte o comunitate energetică. Sau că doresc să dezvolte un spațiu pentru îngrijirea copiilor. Sau vor să își utilizeze deșeurile biologice la nivelul clădirii sau apa de ploaie.”
Locuințele sunt adesea abordate într-un mod care le separă de alte necesități ale vieții urbane. Tratând locuința ca pe o necesitate primară și, prin urmare, ca pe un drept, multe abordări ale locuinței nu țin seama de alte componente, cum ar fi economia locală și infrastructura socială, comunitățile de cartier și coeziunea socială, spațiile publice, zonele verzi și adaptarea la schimbările climatice, care determină calitatea vieții și influențează mobilitatea socială și traiectoriile locuitorilor. Abordarea locuințelor ca un domeniu deconectat de aceste aspecte conduce la orașe-dormitor, zone rezidențiale lipsite de facilități publice, viață socială și oportunități economice. În schimb, dacă strategiile în materie de locuințe sunt sincronizate cu un set mai larg de politici, rezultă situații de locuire mai sănătoase, mai accesibile și mai integrate.
Clădirile condominiale cu spații comune nu oferă doar interfețe pentru interacțiunea dintre vecini, ci și oportunități pentru evenimente și sărbători pe care apartamentele individuale nu le-ar putea găzdui. Utilizarea în comun a aparatelor electrocasnice poate economisi spațiu în apartamentele individuale și poate reduce costurile. Unirea forțelor pentru a organiza îngrijirea copiilor sau a bătrânilor poate elibera timp prețios pentru îngrijitori. Curțile verzi sau acoperișurile accesibile vecinilor nu numai că reduc efectele insulei de căldură în interiorul și în jurul clădirilor, dar inspiră și sociabilitate și, prin urmare, contribuie la crearea unor comunități mai reziliente, bazate pe legături sociale. Punerea în comun a resurselor pentru a investi în energie solară permite vecinilor să reducă costurile cu energia și să își îmbunătățească rezistența în perioadele de instabilitate a prețurilor la energie.
Proiectul „Rock the Block” analizează locuințele prin intermediul acestor optici complexe. Unul dintre modurile în care proiectul își extinde domeniul de aplicare este acela de a merge dincolo de gospodăriile individuale atunci când abordează calitatea locuințelor și eficiența energetică. „Rock The Block este diferit de programele și schemele de finanțare obișnuite prin faptul că unitatea sa de intervenție este clădirea de condominiu, Polykatoikia, și nu unitatea de gospodărie”, explică Stefania. Axarea proiectului pe blocul de locuințe necesită participarea și coordonarea rezidenților și o viziune comună asupra intervențiilor necesare.
Aceasta este o sarcină neobișnuită pentru multe familii, centrate pe propriile gospodării. Nu că cooperarea între vecini este necunoscută în Egaleo. Pe de o parte, toate clădirile multifamiliale dispun de un contract între proprietari și un reprezentant este selectat pentru a se ocupa de sarcinile zilnice, inclusiv de curățenie, probleme tehnice și renovări, clarifică Dorina Ndreu, consilier juridic al proiectului. Pe de altă parte, mai multe cartiere ale orașului găzduiesc comunități de refugiați greci care și-au părăsit patria de origine din Rusia sau Asia Mică în diferite momente ale secolului al XX-lea pentru a se stabili în suburbiile de vest ale Atenei: multe dintre aceste comunități își cultivă încă identitatea colectivă, care se regăsește în limba, grădinile și arhitectura lor. Cu toate acestea, această cooperare se concentrează mai ales pe trecut sau pe rutina zilnică: Rock the Block încearcă să inspire locuitorii să privească spre viitor, să își definească nevoile și să stabilească o agendă comună.
În timp ce mă întorc la stația de metrou, încerc să-mi imaginez schimbările pe care proiectul le va aduce în Egaleo. De data aceasta, iau străzi mai mici pentru a vizualiza ce ar putea fi transformat prin intervenții mai mici sau mai mari. Văd o curte subutilizată aici, un colț de stradă intrigant acolo, un copac singuratic, un acoperiș primitor. Mă întreb însă dacă cele mai importante schimbări vor fi vizibile pentru trecătorii ca mine. Într-adevăr, Rock the Block nu va transforma doar o parte din peisajul orașului, ci și legăturile invizibile dintre locuitori și țesutul său instituțional. În timp ce noul birou de locuințe va oferi servicii legate de nevoile de locuire, centrul de co-living va sprijini crearea de rețele între rezidenți și va oferi formare pentru noi competențe legate de modernizarea locuințelor. Dacă rezidenții vor trebui să gândească în afara logicii lor obișnuite pentru a-și găsi locul în Rock the Block, acomodarea inovației din Polykatoikia în operațiunile municipale va pune la încercare și funcționarii publici.
Foto credits: Levente Polyak