Image
EUI_header
Hírek
08 May 2024

Megnyílt az EUI - Innovatív Actions Harmadik pályázati felhívása

Az EUI - Innovatív Actions harmadik pályázati felhívása 90 millió eurós indikatív ERFA-költségvetéssel az alábbi két témára összpontosító innovatív projekteket célozza meg: "Energetikai átállás" és "Technológiák a városokban".

A pályázati felhívás mostantól nyitva áll!

A harmadik EUI Innovative Actions (EUI-IA 3 / 2024) pályázati felhívás mintegy 90 millió eurós ERFA indikatív összköltségvetéssel meghirdetésre került és 2024. október 14-én közép-európai idő szerint 14.00 órakor zárul. Az egyes projektek legfeljebb 5 millió eurós ERFA-társfinanszírozásban részesülhetnek, és a projektek megvalósítására legfeljebb 3,5 éves időtartam áll rendelkezésre.

A pályázni kívánó városokat arra kérjük, hogy a lehető leghamarabb kezdjék meg projektjavaslataik kidolgozását, felhasználva a felhívás oldalán elérhető különböző forrásokat. A következő lépések megtétele ajánlott:

 

  1. Olvassa el a harmadik EUI-IA felhívás témaköreinek leírását.
  2. Fejlesszen ki egy projektötletet a városában felmerülő helyi kihívásokra választ adó témák egyikének megfelelően!
  3. Hozzon létre projektpartnerséget azáltal, hogy kapcsolatot teremt az érintett szervezetekkel, pl. közszféra szereplőivel, magán-piaci partnerekkel, NGO-kal, egyetemekkel, kis- és középvállalkozásokkal.
  4. Kezdje el közösen megtervezni a projektpartnerekkel és az érdekelt felekkel a projekt munkatervének kereteit!

 

A felhívás témái

A felhívás olyan projekteket finanszíroz, amelyek kézzelfogható, valós példákat hoznak az "Energetikai átállás" és a "Technológiák a városokban" témakörökben.

1. Energetikai átállás

Az " energetikai átállás" témakörében az európai városi kezdeményezés célja, hogy támogassa az átvihető és méretezhető innovatív megoldások valós körülmények között történő tesztelését a gazdaságilag életképes, intelligensebb és integráltabb, szén-dioxid-mentes és kereslet-vezérelt helyi energiahálózatok számára, miközben a polgárok és az érdekelt felek számára lehetővé teszi az átállás felgyorsítását.

Kattintson és tudjon meg többet a témakörről

2. téma: Technológiák a városokban

A "technológia a városokban" témakörben az európai városfejlesztési kezdeményezés célja, hogy támogassa az új technológiák által működtetett innovatív megoldások valós körülmények között történő tesztelését a polgároknak nyújtott jobb szolgáltatások és/vagy a helyi hatóságok e szolgáltatások nyújtására vonatkozó kapacitásának növelése érdekében. Mindezt olyan kísérletek révén, amelyek a kohéziós politikai beruházások segítségével szélesebb körben is megismételhetők.

Kattintson és tudjon meg többet a témakörről

 

Támogatás

Releváns-e a projektötletem és alkalmas-e az EUI-finanszírozásra?

EUI-IA Útmutató – PDF verzió

Hogyan kell elkészíteni a pályázatot? Fedezze fel az online EUI-IA útmutatót!

 

Az EUI Állandó Titkársága segíti a pályázókat a pályázati felhívás során. Ez a támogatás a következőkön keresztül történik:

 

EUI-IA Útmutató

Fedezze fel az EUI-IA Útmutatót, hogy többet tudjon meg az EUI - Innovative Actions létrehozásának hátteréről és okairól, és ismerkedjen meg a projektgenerálással és -fejlesztéssel, a pályázattal és kiválasztással, a kezdeményezési fázissal és a szerződéskötéssel, az átadási szakasszal, a projekt végrehajtásával, a kiadások támogathatóságával, valamint a projekt kommunikációjával és tőkésítésével kapcsolatos keretekkel, szabályokkal és eljárásokkal. A külön GYIK rész további és kiegészítő információkat nyújt.

Fedezze fel az útmutatót.

 

Pályázói Szemináriumok - személyes rendezvények

A pályázói szemináriumok során a résztvevőknek lehetőségük lesz arra, hogy részt vegyenek az EUI - Innovative Actions különböző aspektusaival foglalkozó plenáris és szekcióüléseken. Tájékoztatást kapnak a célokról és szabályokról; az EUI - Innovative Actions tematikus lefedettségéről és főbb jellemzőiről; a 3. pályázati felhívás témáiról; valamint a projektekkel kapcsolatos technikai információkról: pályázati űrlap; beavatkozási logika; finanszírozás, támogathatósági szabályok, projektköltségvetés; transzfermechanizmus; tudás és kommunikáció.

A helyek száma korlátozott, és a városi hatóságok elsőbbséget élveznek. A pályázói szemináriumok során továbbá lehetőség lesz 30 perces személyes konzultációkra is jelentkezni az EUI állandó titkárságával.

Két Pályázói Szemináriumra kerül sor az alábbi időpontokban és helyszíneken.

 

Jelentkezési lap Workshop - személyes rendezvény

A Jelentkezési lap Workshop olyan pályázóknak szóló esemény, akik már előrehaladott állapotban vannak a pályázatukkal kapcsolatban.

A workshop során a résztvevők praktikus gyakorlatokon vesznek részt, amelyek célja, hogy jobban megértsék, mire kell figyelniük a jelentkezési lap elkészítésekor, hogyan kell technikailag eligazodni az online pályázati rendszerben ("Electronic Exchange Platform"), és milyen információkat kér az EUI - Innovative Actions a pályázati szakaszban. A workshop célja, hogy választ adjon a pályázóknak a jelentkezési lap kitöltése során felmerülő gyakorlati kérdésekre, és lehetővé tegye számukra, hogy önértékeléssel felmérjék, hogy a kidolgozott tartalom megfelel-e az EUI - Innovative Actions technikai követelményeinek.

Felhívjuk figyelmét, hogy a workshop NEM arra szolgál, hogy támogassa a pályázókat a projektötletek kidolgozásában, vagy visszajelzést adjon az egyéni jelentkezési lapok tartalmáról.

A helyek száma korlátozott, és a városi hatóságok elsőbbséget élveznek.

  • 2024. szeptember 10. Brüsszel, Belgium - a regisztráció hamarosan megnyílik.

 

Webinárium a 3. felhívás témáiról

Csatlakozzon hozzánk az Innovatív Actions harmadik pályázati felhívásának tematikus fókuszához!

Az eseményre május 23-án 14:00 órakor kerül sor, és lehetőséget biztosít arra, hogy többet megtudjon a 3. felhívásra bejelentett 2 új témáról:

  • Energetikai átállás
  • Technológiák a városokban

Itt regisztrálhat.

 

Online webináriumok

Nézze meg online webináriumainkat, hogy többet megtudjon a jó projektjavaslat kidolgozásáról. Ezek a videók a 2. pályázati felhívás keretében végzett pályázótámogatási tevékenységeink részeként készültek, de a 3. pályázati felhívás esetében is relevánsak.

 

Online kollektív Q&A

A felhívás időtartama alatt csütörtökönként nyolc kollektív Q&A megbeszélésre kerül sor online. Az események időpontjai alább olvashatók, és a linkek hamarosan elérhetők lesznek.

2024. június 6., csütörtök, 10.00 - 11.00 CEST Regisztráljon és csatlakozzon az üléshez itt.

2024. június 20. csütörtök, 10.00 - 11.00 CEST Regisztráljon és csatlakozzon az üléshez itt.

2024. július 4., csütörtök, 10.00 - 11.00 CEST Regisztráljon és csatlakozzon az üléshez itt.

2024. július 18., csütörtök, 10.00 - 11.00 CEST Regisztráljon és csatlakozzon az üléshez itt.

2024. augusztus 29., csütörtök, 10.00 - 11.00 CEST Regisztráljon és csatlakozzon az üléshez itt.

2024. szeptember 12., csütörtök, 10.00 - 11.00 CEST Regisztráljon és csatlakozzon az üléshez itt.

2024. szeptember 26., csütörtök, 10.00 - 11.00 CEST Regisztráljon és csatlakozzon az üléshez itt.

2024. október 10., csütörtök, 10.00 - 11.00 CEST Regisztráljon és csatlakozzon az üléshez itt.

 

Négyszemközti konzultációk

Az Állandó Titkárság korlátozott számú időpontot biztosít 30 perces személyes online konzultációkra.

E találkozók célja, hogy további egyértelműséget és támogatást nyújtsanak a pályázóknak a finanszírozás igénylésének módját, a munkaterv, a költségvetés, a teljesítmények/eredmények és az átadási komponens meghatározását, valamint az EUI-IA projekt irányítását illetően. A projektjavaslat megvalósíthatóságáról és stratégiai jellegéről nem adhatunk visszajelzést.

Felhívjuk figyelmét, hogy a meetingekre a foglalások érkezési sorrendben történnek. Előnyben részesítjük azokat a városi hatóságokat, amelyek már rendelkeznek egy meghatározott/azonosított projekttel, és kérjük, hogy a résztvevők száma ne haladja meg a szükséges minimumot.

A négyszemközti konzultációkra 2024 júniusától lehet jelentkezni.

 

Lépjen kapcsolatba velünk

A gyakran feltett kérdésekre adott válaszok az interaktív EUI-IA online útmutatóban találhatók az egyes fejezetek végén. Nem találta a választ a kérdésére, vagy szeretné még egyszer ellenőrizni a fő városi hatósága/társult városi hatósága jogosultságát?

Vegye fel velünk a kapcsolatot a következő e-mail címen: innovativeactions@urban-initiative.eu

 

 

Önértékelési eszköz

Ebben a részben egy könnyen használható "önértékelési eszközt" talál, amely tartalmazza azokat a legfontosabb követelményeket, amelyeket szem előtt kell tartani, mielőtt projektjavaslatot nyújt be az EUI - Innovative Actions számára.

Az Ön települése is jogosult a támogatásra? A projektötlet releváns? Megfelelően kezeli a projektje a felmerülő városi kihívásokat? Szervezetileg készen áll arra, hogy jelentkezzen az EUI 3. Innovative Actions pályázatára?

Az alábbi 15 kérdés megválaszolásával lehetősége lesz hasznos tanácsokat kapni, és az EUI-IA Útmutató vonatkozó fejezeteire is felhívjuk a figyelmét, amelyeket érdemes áttanulmányoznia ahhoz, hogy a projektjavaslatát sikeres pályázattá fejlessze és tökéletesítse.

Próbálja ki

 

Transzferpartnerek: a városi partnerkereső eszköz

A transzferpartnerek azonosításának folyamatát már a pályázati szakaszban el kell kezdeni, amikor a pályázóknak azonosítaniuk kell más európai városi területeket, amelyek a javasolt megoldás átvételének kedvező feltételei (hasonló adottságok, körülmények) vagy innovációs potenciáljuk növelése miatt hasznára válhatnának; ki kell fejteniük, hogyan fogják azonosítani a legmegfelelőbb transzferpartnereket; és ha már azonosították őket, meg kell határozniuk a potenciális transzferpartnereket, valamint a mögöttes motivációkat/indokokat.

A transzferpartnerek kiválasztásának lehetővé kell tennie: (i) a partnerségben részt vevő városok változatossága (méretük (kis-, közép- és nagyvárosok) és lokalizációjuk (kevésbé fejlett, átmeneti és fejlettebb régiók) tekintetében megfelelő egyensúly fenntartása, és (ii) a replikációs tevékenységek minősége szempontjából legmegfelelőbb transzferpartnerek összegyűjtése.

Ezért a transzferpartnerek kiválasztása néhány vezérelvet követ:

  • A transzferpartnerek különböző uniós tagállamokból érkeznek;
  • A négy érintett városból (MUA + a 3 transzferpartner) legalább kettő kevésbé fejlett vagy átmeneti régiókban található.
  • A partnerségben különböző méretű városok vesznek részt.

eu27_0

 

A Portico-n, az EUI tudásplatformján található Urban Matchmaker célja, hogy támogassa az EUI-IA projektek transzfer komponensének fejlesztését (lásd még az EUI-IA útmutató 5. fejezetét: Transfer), és megkönnyítse a kapcsolatot a potenciális transzferpartnereket azonosító városi hatóságok és az innovatív tevékenységek átadásában érdekelt városi hatóságok között.

Látogasson el az Urban Matchmaker oldalára

 

Jelentkezzen a felhívásra

A Jelentkezési lap benyújtása 100%-ban papírmentesen történik az EUI elektronikus csereplatformjának (EEP) használatával.

A pályázókat nyomatékosan felkérjük, hogy a pályázati folyamat korai szakaszában regisztráljanak és készítsék el jelentkezési lapjukat. A jelentkezési lap különböző szakaszainak átnézése és az egyes mezőkben található (az EU összes nyelvén elérhető) információs buborékok elolvasása segít a pályázóknak abban, hogy jobban felépítsék és megtervezzék projektjavaslatukat.

 

Jelentkezzen ITT.