Image
housing
Vijesti
26 August 2024

Politike europskih gradova za priuštivo stanovanje (3)

Profile picture for user Luis@urban-initiative.eu
Lucija Jusup
Svugdje u Europi gradovi su pod velikim pritiskom da pronađu adekvatna priuštiva rješenja za stambeno zbrinjavanje svojih stanovnika. Još od 2013., Europska nagrada za odgovorno stanovanje (European Resonsible Housing Awards – ERHA) predstavlja odličnu priliku da lokalne vlasti dobiju nove ideje i prakse za rješavanje stambenih izazova, a tako je bilo i 2022. godine.

Tada je više od 180 građevinskih poduzetnika za socijalno i priuštivo stanovanje, predstavnika organizacija najmoprimaca, kreatora politika i sudionika iz akademske zajednice prisustvovalo ceremoniji ERHA održanoj u Helsinkiju tijekom Međunarodnog festivala socijalnog stanovanja. Ovo je događanje prilika da se predstavi kvalitetno stanovanje i s tim povezane usluge koje odgovaraju na različite potrebe stanara te da se tako dobrim primjerima osnaži civilno društvo.

Nagrade organizira Europska inicijativa za odgovorno stanovanje (European Responsible Housing Initiative), a nju koordiniraju DELPHIS (strukovna neprofitna udruga koja okuplja 26 neprofitnih tvrtki za socijalno stanovanje), Housing Europe i Međunarodna unija najmoprimaca. Inicijativu sufinancira Europska komisija (DG Enterprise), a nagrade se u nizu kategorija gradovima dodjeljuju na osnovi poštivanja kodeksa ponašanja koji je organizacija osmislila. Pobjednici dokazuju da se stanovanje može iskoristiti kao sredstvo za transformaciju gradskih četvrti i naselja.

Pogledajmo sada tko su dobitnici nagrada 2022. godine!

Projekt Gairloch Community nagrađen je u kategoriji ”Više od krova – podrška zajednicama jednakih mogućnosti”. Projekt se odvija na lokaciji Achtercairn u mjestu Gairloch (UK) i predstavlja dobru praksu ruralne regeneracije u brdskoj zajednici. Projekt se vodi potrebama zajednice, a njime upravlja Stambena zaklada zajednica (Communities Housing Trust). Cilj mu je transformirati nekadašnju napuštenu lokciju u središtu mjesta u mješoviti kompleks koji kombinira priuštive stambene jedinice s društvenim, komercijalnim i obrazovnim sadržajima. Projektom upravlja lokalna zajednica, a sastoji se od 25 visoko energetski učinkovitih kuća izgrađenih od održivih materijala. Inicijativa uključuje socijalni najam kuća, kupnju nekretnina po pristupačnim cijenama te najam s opcijom kasnije kupnje. Projekt također uključuje izgradnju trgovina, komercijalnih prostora te GALE centra (Gairloch and Loch Ewe)– turističkog informativnog centra koji privlači više od 40.000 posjetitelja godišnje.

Ako se s jedne strane stambenim instrumentima može boriti protiv smanjenja stanovništva – kao što je slučaj s Gairlochom, gdje se privuklo nove stanovnike, a lokalno stanovništvo spriječilo da se odsele – mjere priuštivog stanovanja također mogu biti važan saveznik gradovima koji su prenapučeni. Na primjer, u Parizu, jednom od najgušće naseljenih gradova u Europi, neiskorištene poslovne zgrade pretvorene su u priuštive stanove za studente i tako je nastao studentski dom Bertelotte, pobjednik u kategoriji ”Lideri inovacija, agenti pravedne energetske tranzicije”.  Rezultat je to procesa obnove i prenamjene poslovne zgrade u studentsku rezidenciju. Broji 139 jedinica, kojima upravljaju organizacije Paris Habitat i Crous. Projekt je za gradnju uspješno koristio biološke materijale i u praksi primijenio načela kružnog gospodarstva. Proces za razvoj studentskog doma Bertelotte gradu Parizu bio je prilika za eksperimentiranje i inovaciju, a za organizaciju Paris Habitat projekt predstavlja prekretnicu u smislu eko-gradnje i obveza za postizanje klimatskih ciljeva.

Pobjednik u kategoriji ”Pravedno financiranje priuštivog stanovanja” je projekt Yes We Rent! u Mataróu u Španjolskoj, kojeg je financirala kroz Urban Innovative Actions, a koji se bavi dvostrukim izazovom: ljudi bez stanova i stanovi bez ljudi. U kontekstu visoke deregulacije stambenog tržišta i dramatičnog nedostatka priuštivih stanova projekt nastoji stvoriti fond priuštivih stambenih jedinica koji se sastoji od praznih nekretnina koje nisu na tržištu, a ciljna skupina su mu kućanstva srednjih prihoda.

Projekt Yes We Rent! provodi grad Mataró u partnerstvu s pokrajinskim vlastima Barcelone, nevladinim organizacijama i istraživačkim institutima, s proračunom od 2,5 milijarde eura. Vlasnicima nekretnina projekt nudi zajamčenu najamninu te financijsku i organizacijsku potporu za obnovu nekretnina, potičući ih tako da ih iznajmljuju po cijeni nižoj od tržišne. Usporedo s time, projekt je testirao organizacijski model zadruge s više dionika koja se javno financira i kontrolira. Najmoprimce se kroz projekt obučilo te potaklo da sudjeluju u aktivnostima samopomoći, osnaživanja i u zajedničkom razvoju stambenih usluga te da reagiraju kada uoče nove potencijalne stambene prilike za druge ljude.

Nagrada u kategoriji ”Stvaranje strateških saveza, poticanje participacije zajednice” dodijeljena je projektu organizacije Himmerland Boligforening u jednoj četvrti grada Aalborga u Danskoj. U projektu je riječ o osnaživanju najmoprimaca da zajednički stvaraju promjene na lokalnoj razini, o privlačenju novih stanovnika te poticanju inicijativa urbane obnove. Projekt obuhvaća intenzivnu renovaciju ukupno 1.000 stambenih jedinica raspoređenih na području grada. Obnova je rezultirala smanjenjem potrošnje energije do 50%, što je ishod dobar za okoliš, ali i za novčanike i životne uvjete najmoprimaca.

Na kraju, pobjednik u kategoriji ”Korak dalje u izvanrednim okolnostima” bio je projekt Arriving Home – održiva inicijativa u Beču za borbu protiv beskućništva i odgovor na krizu izazvanu pandemijom virusa COVID-19. Ova je inicijativa partnerstvo između GBV-a – Udruge neprofitnih građevinskih udruga, BAWO-a – Savezne radne skupine za pomoć beskućnicima te Ministarstva za socijalna pitanja. Namijenjena je osobama koje su usljed pandemije zapale u financijske probleme te, nažalost, izgubile svoje domove ili su bile u opasnosti od beskućništva. Projekt za cilj ima riješiti te probleme financiranjem troškova predujma (npr. polog, početne naknade za održavanje, prva i zadnja najamnina) te dodjelom stanova na participativan način.

Više o dobitnicima ERHA nagrada možete pronaći u Priručniku za nagrade za 2022.

Autor: Laura Collini (izvorni tekst)

Prijevod: I. Mandekić