Image
the Ministry of Environment of the Republic of Lithuania
Naujienos
02 July 2024

Prašome pasidalinti nuomone apie urbanistinės plėtros tendencijas

Europos urbanistinė iniciatyva (EUI) pradėjo konsultacijas, susijusias su tvaria miestų plėtra Europos Sąjungoje. Taip siekiama nustatyti pagrindines tendencijas, iššūkius, žinių spragas ir paramos poreikį šioje srityje. Konsultacijos vykdomos apklausos forma.

Apklausa skirta nacionalinių, regioninių valstybinių ar miestų savivaldos institucijų atstovams, urbanistinio planavimo praktikams, tyrėjams, ekspertams, asmenims, atstovaujantiems bet kuriai kitai organizacijai, dalyvaujančiai miesto politikoje ir planuojančiai ar įgyvendinančiai miesto plėtros strategijas.  

Valstybinių ar savivaldos įstaigų atstovai turi pateikti vieną suderintą atsakymą, kuriame atsispindėtų bendras institucijos požiūris.  

Apklausą rasite čia. Atsakymus į pateiktus klausimus galima pateikti iki 2024 m. liepos 12 d. 

Turėdama šiuos duomenis, Europos Komisija ir EUI galės geriau suprasti besiformuojančią miestų teritorijų dinamiką ir poreikius bei užtikrinti, kad EUI veikla ir paslaugos būtų su jais suderintos. Ši apklausa suteikia galimybę pareikšti savo nuomonę ir daryti poveikį ne tik formuojant EUI veiklos turinį, strategines kryptis, bet ir ES sanglaudos politiką. 

EUI yra Europos Sąjungos iniciatyva, kuri siekia miestus informuoti apie tvarią plėtrą, padėti įgyvendinti inovatyvius veiksmus, stiprinti gebėjimus, žinias. 

Tvari miestų plėtra apima aplinkos, ekonominius, socialinius ir kultūrinius aspektus, įskaitant miestų projektavimą ir planavimą, švietimą, ekonominį augimą, socialinę įtrauktį ir aplinkos apsaugą.  

Sprendžiant miestų žaliosios ir skaitmeninės pertvarkos, demografinių pokyčių, migracijos, ekonomikos sąstingio ir klimato kaitos klausimus reikalingas glaudus piliečių, visuomenės, verslo ir vyriausybės bendradarbiavimas. Tai padeda siekti Europos žaliojo kurso tikslų ir didinti miestų atsparumą, įtraukumą ir tvarumą. 

Aplinkos ministerija primena, kad šiuo metu paskelbtas atviras kvietimas inovatyvių veiksmų projektams. Paraiškos priimamos iki spalio 14 d. Daugiau informacijos apie šių projektų kvietimą ir kitas EUI veiklas rasite čia.