Image
Резултати-1
Новини
11 October 2024

Първите резултати от проучване по Европейската градска инициатива очертават ключовите предизвикателства пред градовете в ЕС

На 8 октомври 2024 г., в рамките на Европейската седмица на регионите (EURegionsWeek), бяха представени и обсъдени първите резултати от проучването, което бе проведено по линия на Европейската градска инициатива. Провеждано на всеки две години, това проучване помага на Европейската градска инициатива и Европейската комисия да адаптират своята подкрепа към променящите се нужди на градовете.

Проучването за 2024 г. се проведе в периода от 6 юни до 12 юли и събра 364 отговора от 104 града в 25 държави от ЕС, като най-брой участници има от Полша, Португалия, Испания, Унгария и Италия. Впечатляващ факт е, че 71% от участниците представляват градските власти, много от тях от по-малки градове. Това подчертава значението на адресирането на специфичните нужди на по-малките градски райони.

Основните изводи от проучването включват високо ниво на ангажираност с европейско финансиране за устойчиво развитие, въпреки че много градове споделят нуждата от по-достъпна информация за инициативите на ЕС.

Проучването идентифицира три основни тематични приоритета: мобилност, адаптация към климатичните промени и енергиен преход, както и достъпно жилищно настаняване и социално включване. По отношение на мобилността участниците подчертават значението на активната мобилност, пешеходните зони и инфраструктурата за колоездене. За адаптацията към климатичните промени фокусът пада върху устойчивата инфраструктура и възобновяемата енергия. Приоритетът в областта на достъпното жилищно настаняване е насочен към увеличаване на социалното и публичното жилищно настаняване за уязвимите групи.

В оперативен план градовете отбелязват значението на стратегическото планиране, ангажираността на гражданите и финансовата устойчивост.

Тези приоритети очертават пътна карта за бъдещите градски инициативи, като подчертават както тематичните нужди, така и оперативните области като разработване на политики и приобщаващо управление. Окончателният доклад, който се очаква до края на октомври.

За да получите ранен достъп до пълните резултати и доклада, когато стане наличен, регистрирайте се в Portico и следете последните градски новини и ресурси.

За повече информация и презентацията на резултатите, посетете Urban voices speak out: key challenges and needs in EU cities | EUI (urban-initiative.eu)