Reducerea decalajelor: Explorarea schemelor inovatoare de finanțare în orașele europene
În conformitate cu obiectivele Green Deal-ului european și ale Planului industrial verde pentru UE, există o nevoie urgentă de aliniere a fluxurilor financiare și a resurselor la proiectele urbane cu emisii reduse și reziliente, pentru a sprijini parcursul UE către neutralitatea carbonului până în anul 2050. Recunoscând urgența problemei și rolul semnificativ al descoperirii de noi căi de finanțare, Acordul de la Paris solicită, de asemenea, „compatibilizarea fluxurilor financiare cu o traiectorie către emisii reduse de gaze cu efect de seră (GES) și o dezvoltare rezilientă (adaptabilă) la schimbările climatice” (OCDE, 2022).
Cu scopul de a reduce disparitățile economice și de a promova coeziunea socială între toate statele membre, politica europeană de coeziune consolidează o dezvoltare durabilă - ecologică și socioeconomic pentru Europa. În acest sens, politica de coeziune și, mai precis, dimensiunea sa urbană, prezintă instrumente financiare care sprijină dezvoltarea urbană durabilă în UE. Acest context subliniază relevanța schemelor financiare inovatoare ca alternativă durabilă și complementară la sprijinul bazat pe subvenții pe care diferite instrumente ale politicii de coeziune a UE îl oferă autorităților urbane.
Utilizarea acestor scheme este observată în mod obișnuit în multe sectoare ale dezvoltării urbane, cum ar fi locuințele, infrastructura, renovarea energetică, transportul etc. Cu toate acestea, schemele financiare inovatoare nu sunt utilizate exclusiv în proiectele de regenerare urbană, ci au impact și în dezvoltarea socială. De la combaterea singurătății și integrarea grupurilor minoritare, până la sprijinirea inițiativelor locale ascendente sau a IMM-urilor și a întreprinderilor nou-înființate, acestea vor permite să se facă mai mult cu mai puțin și să se acorde prioritate și sprijin industriilor și inițiativelor de dezvoltare socială. Aceste scheme financiare noi nu numai că implică mai multe sectoare, dar sunt, de asemenea, diversificate în ceea ce privește formatele și cadrul de reglementare, provenind din și mobilizând atât investiții publice, cât și private (Comisia Europeană, 2020). Această diversitate în ceea ce privește schemele financiare, sursele și cadrele de reglementare ale acestora, ceea ce permit și ceea ce finanțează reprezintă, fără îndoială, cel mai decisiv factor în stimularea diferitelor sectoare de a se decupla de practicile intensive în carbon și de a trece la neutralitatea carbonului.
În ultimii ani și în contextul recuperării după pandemia Covid-19, există o nevoie tot mai mare de a reduce povara financiară asupra orașelor UE. Aceasta rezultă din necesitatea de a elibera orașele de capcana împrumuturilor excesive pentru proiectele lor de dezvoltare, stimulând o utilizare mai eficientă a resurselor deja existente și exploatând potențialul orașelor și municipalităților. În contextul penuriei de resurse, orașele oferă cadrul perfect pentru experimentarea acestor scheme financiare inovatoare; pe de o parte, ele aduc această abordare integrată și transsectorială, iar pe de altă parte, ele sunt motoare ale tranziției către o UE mai ecologică și mai socială. Ca atare, orașele sunt bancurile de testare perfecte pentru testarea acestor sisteme.
Context
Recunoscând importanța schemelor financiare inovatoare și potențialul acestora pentru orașe, Secretariatul permanent al UIA (Urban Innovative Actions – Acțiuni Inovative Urbane) desfășoară o activitate de capitalizare a cunoștințelor cu privire la schemele financiare inovatoare care au reprezentat părți esențiale ale proiectelor implementate de orașele sale beneficiare în perioada de programare 2014-2020. Acest studiu este realizat prin investigarea integrală a 86 de proiecte din orașele finanțate în cadrul UIA; mai multe orașe UIA și-au mobilizat în mod inovator sursele de finanțare la potențialul lor maxim și în scopuri inovatoare, bazându-se pe scheme financiare pentru a-și furniza soluția. Ancorate în obiectivul strategic de încurajare a dezvoltării urbane durabile, prin testarea unor soluții inovatoare și îndrăznețe la provocările urbane, proiectele UIA sunt candidați de prim rang pentru examinarea eficacității și a domeniului de aplicare al sistemelor financiare inovatoare.
Acest studiu este realizat de Ramboll Management Consulting, sub supravegherea UIA.
Vă invităm să citiți raportul inițial.