Image
EUIBurgas
Știri
27 March 2025

Reîntinerirea orașului, abordarea NEB pentru crearea de noi spații urbane în Burgas

Profile picture for user Luis@urban-initiative.eu
Veneta Zlatinova-Pavlova, tradus de UCP RO
Poate procesul de modernizare a unei săli de sport din anii 1980 să contribuie la păstrarea biodiversității orașului? Proiectul RELAUNCHTOWIN își propune chiar mai mult. Acesta abordează provocările urbane contemporane legate de creșterea costurilor energiei, pierderea biodiversității, efectele negative ale insulelor de căldură urbană, declinul sănătății urbane și adâncirea izolării sociale a grupurilor și minorităților defavorizate prin împletirea principiilor dezvoltării urbane durabile, planificării participative și bunei gestionări urbane. Proiectul este implementat de orașul Burgas - un oraș portuar cu aproximativ 188 000 de locuitori și un profil economic în comerț, industria petrochimică și turism. În centrul intervenției urbane se află sala de sport Mladost (care înseamnă „Tinerețe” în bulgară) și spațiile deschise din jur - o zonă centrală și ușor accesibilă, situată la limita a două dintre cele mai mari zone rezidențiale din oraș. Într-un joc de cuvinte cu sensul bulgăresc al numelui sălii de sport, obiectivele proiectului pot fi descrise ca „întinerirea orașului”.
1. Contextul urban al sălii de sport din Mlados

Contextul urban este un exemplu clasic pentru politicile de planificare urbană și de locuire din a doua jumătate a secolului XX în Bulgaria. În anii 1950 și 1960, orașul Burgas a trecut printr-un proces de industrializare rapidă a economiei sale, ceea ce a dus la o creștere rapidă a populației sale. Construcția celei mai mari rafinării de țiței din sud-estul Europei pe un amplasament din periferia de nord-vest a orașului a marcat un punct culminant al procesului de urbanizare în anii 1960. Ca răspuns la nevoia urgentă de a adăposti mii de oameni care se mutau în oraș ca muncitori la rafinărie, planul urbanistic a deschis calea pentru dezvoltarea ansamblului rezidențial Slaveykov - unul dintre cele mai mari din oraș.

Planificat în anii 1960 și construit în deceniile următoare, cartierul găzduiește astăzi aproximativ 35.000 de persoane. Masterplanul său inițial a urmat principiile de dezvoltare urbană ale vremii - cu un parc în centrul său, o clădire comercială situată în apropiere, infrastructura socială necesară și, cel mai important, spații deschise vaste între clădiri. La fel ca în cazul altor dezvoltări de locuințe la scară largă din Bulgaria, prioritatea în punerea în aplicare a planurilor a fost stabilită pe furnizarea unui număr mare de locuințe în termene scurte și bugete restrânse. Acest lucru a determinat arhitectura cartierului - modele repetate de clădiri multifamiliale prefabricate uniforme și tipologia standardizată a școlilor și grădinițelor. Datorită întârzierii construcției centrului cartierului, arhitectura acestuia prezintă tendințe mai recente în construcții din anii 1980. Făcând parte din acesta, sala de sport Mladost este probabil cea mai recunoscută clădire a cartierului în ceea ce privește aspectul arhitectural.

Burgas1

Sala de sport este unul dintre elementele arhitecturale și spațiile care susțin axa urbană majoră a orașului - una dintre cele mai importante și mai aglomerate artere de circulație care leagă Burgas de rețeaua națională de autostrăzi. Situată în apropierea unuia dintre reperele orașului - sensul giratoriu dintre cele trei cartiere rezidențiale de mari dimensiuni care reprezentau conceptul de oraș industrial în a doua jumătate a secolului al XX-lea (cartierele Slaveykov, Izgrev și Zornitsa, cu aproximativ 35, 25 și, respectiv, 10 mii de locuitori), sala de sport este accesibilă cu mașina, pe jos și cu transportul public și se află la o distanță convenabilă pentru întreaga parte de nord-vest a orașului. De asemenea, realizează legături pietonale importante între aceste cartiere și, prin urmare, spațiile deschise din fața sa posedă premisele necesare pentru a deveni un centru local înfloritor și viu. Deși unele dintre conexiunile lor spațiale cu parcul districtual sunt compromise de dezvoltările contemporane, spațiile deschise din jurul sălii de sport includ zone verzi destul de mari, cu un coronament arboricol decent, în special în partea de nord, oferind contact cu natura și confort în timpul verii toride.

2. Domeniul de aplicare și intervențiile proiectului

Proiectul RELAUNCHTOWIN este pionierul unei abordări inovatoare a spațiului public urban și a vieții sociale a cartierului prin prisma sănătății comunității și a dezvoltării naturii urbane. Pornind de la înțelegerea faptului că multifuncționalitatea clădirilor și a spațiilor urbane stă la baza vitalității acestora, proiectul are în vedere îmbogățirea programului funcțional al ambelor, cu scopul de a reuni diverse grupuri sociale în timpul implementării proiectului și de a consolida legăturile și atașamentul acestora față de locul respectiv. 

Proiectul consideră sala de sport ca fiind mai mult decât un loc pentru exerciții fizice și entuziasm la evenimente sportive și urmărește să îi consolideze rolul și ca spațiu cultural, social și de wellness. Sala găzduiește anual o serie de turnee naționale și internaționale și este renumită pentru evenimentele de gimnastică ritmică, box și volei, precum și pentru concursurile de dans sportiv. Ea pune la dispoziție săli de antrenament atât pentru cluburile sportive, cât și pentru cetățeni. Pe lângă renovarea sălii de sport și transformarea acesteia în NZEB, proiectul valorifică oportunitățile de încurajare a schimburilor sociale și intergeneraționale, stabilind astfel locul ca un centru comunitar pentru bunăstare.

Profitând de locația avantajoasă a zonei și de rolul său stabilit de planul urbanistic, precum și urmând planurile de dezvoltare strategică ale administrației locale (Planul municipal de dezvoltare urbană integrată 2021-2027), ambițiile proiectului sunt de a revitaliza spațiile deschise subutilizate din jurul sălii și de a le transforma într-un loc comunitar atractiv. Subiectele sănătății și bunăstării urbane sunt puse în centrul acestor intenții. Vizând incluziunea și deschiderea, programarea spațiilor deschise include o piață publică, un parc de cartier cu spații pentru activități fizice pentru copii și adulți, o grădină senzorială și terapeutică și o grădină comunitară accesibilă. Vegetația adăugată sub forma unui tampon verde, a unei livezi comunitare și a unei păduri urbane va îmbunătăți confortul vizitatorilor, susținând în același timp biodiversitatea.

3. Angajamentul comunității

Implicarea comunității locale și a diverselor grupuri sociale este unul dintre elementele de bază ale proiectului. Accentul este pus pe persoanele cu handicap, adulții pensionari, minoritățile, copiii și refugiații (în ultimii doi ani, în Burgas s-au stabilit mulți refugiați de război din Ucraina și migranți economici din Turcia). 

Un eveniment de lansare organizat la începutul lunii iunie 2024 sub forma unui festival de o zi a impulsionat participarea cetățenilor. Festivalul a fost planificat în cadrul activităților proiectului care vizează consolidarea comunității locale, încurajarea atașamentului față de un loc și sensibilizarea cetățenilor cu privire la importanța unui stil de viață activ și a biodiversității urbane. Evenimentul a prezentat vizitatorilor obiectivele proiectului și domeniul de intervenție și le-a oferit acestora posibilitatea de a-și prezenta opiniile și ideile. Un reper important pentru viitoarele implementări ale proiectului a fost reprezentat de rezultatele unui sondaj online deschis în paralel cu campania de informare privind festivalul. Sondajul a avut ca scop dezvăluirea modelelor de utilizare a clădirilor și a spațiilor deschise, precum și colectarea de date cu privire la satisfacția cetățenilor față de starea acestora la momentul respectiv și la evaluarea lor cu privire la intervențiile propuse.

Prima reuniune a comunității și atelierul de lucru desfășurate pe 28 septembrie au avut ca scop implicarea în continuare a comunității în implementarea proiectului. Prin implementarea principiilor de amenajare a spațiului și utilizarea ideilor din „PARK Action Pack” - o resursă dezvoltată de BG Be Active (partenerul de proiect care întreprinde activitățile de implicare a comunității), evenimentul a făcut primii pași de co-creare. În acest spirit, cetățenii au fost invitați să comenteze și să sugereze îmbunătățiri la proiectele inițiale ale spațiilor interne și externe. Foarte important, aceștia au avut posibilitatea de a-și discuta ideile direct cu proiectanții. Feedback-ul adunat în cadrul evenimentului reprezintă un alt punct de referință important pentru proiect - discuțiile subliniind nu numai opiniile personale ale participanților cu privire la calitățile vizuale ale modelelor, ci și ridicând întrebări practice cu privire la oportunitățile de întreținere și gestionare viitoare a rezultatelor proiectului.

Burgas2

Evenimentul de lansare a deschis dialogul cu comunitatea locală, în timp ce prima reuniune a comunității a pregătit terenul pentru participarea activă la implementarea proiectului. Alegerea locului pentru ambele a fost mai mult decât evidentă și adecvată - spațiile deschise din fața sălii de sport. Prezentarea ideilor și conceptelor pentru reînnoirea unui spațiu public deschis în cadrul unor evenimente in situ este un instrument dovedit, utilizat de proiect pentru a permite o participare mai largă și pentru a consolida atașamentul față de locul respectiv.

4. Ce ne așteaptă?

Abordarea holistică a regenerării urbane și punerea în aplicare a principiilor NEB de către proiectul RELAUNCHTOWIN necesită un parteneriat interdisciplinar și acțiuni continue în urma unui plan solid. Primele rezultate tangibile sunt așteptate în primele luni ale anului 2025, odată cu finalizarea noii placări și izolații a sălii de sport, urmată de lucrări mecanice, electrice, sanitare și de inginerie (MEP) și de instalarea unui sistem fotovoltaic. O etapă semnificativă deja atinsă de proiect în vederea atingerii acestor rezultate este contractarea unei companii de construcții pentru aceste lucrări. Acest lucru a fost posibil numai prin intermediul unei proceduri de achiziții publice - o procedură pre-structurată, obligatorie și adesea prelungită, desfășurată cu succes de partenerul lider al proiectului (Main Urban Authority). 

Următoarele etape, legate de transformarea spațiilor deschise, îi implică mai activ pe ceilalți parteneri ai proiectului. Având în vedere feedback-ul obținut în urma evenimentelor participative, aceștia vor trebui să elaboreze proiectele tehnice pentru piața publică, zonele verzi, grădinile comunitare și terapeutice. O provocare previzibilă în această fază este necesitatea de a ajunge la o coerență spațială, funcțională și estetică între aceste proiecte și cu noul design al sălii de sport. Pe lângă particularitățile lor, aceste elemente alcătuiesc împreună un spațiu public menit să devină un centru local pentru viața comunității din cartier și, prin urmare, designul urban ar trebui să fie utilizat în sprijinul calităților estetice, împreună cu obiectivele sociale și de durabilitate ale proiectului. Acest lucru va necesita o comunicare echilibrată și eficientă atât în cadrul parteneriatului de proiect, cât și cu comunitatea locală.