new
Södertälje Kommun har genomfört ett City-to-City Exchange med staden Brygge
Södertälje Kommun har genomfört ett City-to-City Exchange med staden Brygge

City to city exchange
Vi ställde några frågor till projektledaren Dag Salomonsen för att höra hur deras utbyte med Brygge gått till och vad de fått ut av det. Han berättade att det började med att de fick ett tips om att ansöka om utbyte med andra städer. Efter att ha undersökt möjligheten, såg de det som en intressant chans att få nya perspektiv på hur de kan lösa de utmaningar de står inför med ett förändrat klimat.
Brygge valdes eftersom det var den stad som drev flest utvecklingsprojekt som motsvarade Södertäljes utmaningar och frågeställningar. De tittade i katalogen över deltagande städer och fann att Brygge var mest relevant.
Utbytet gav insikter i hur kommunen kan organisera sig så att styrdokumenten samordnas och blir en grund för projekten. En koordinator-tjänst som hjälper till med att ta fram lämpliga EU-projekt och hantera ansökan och byråkrati visade sig vara värdefull. Dessutom betonades vikten av att kommunicera och involvera medborgarna genom praktiska och ekonomiska incitament för deltagande.
På frågan om hur det praktiskt går till att göra ett sådant utbyte svarar Dag att deras process började med att de involverade Tillväxtverket, som är nationell kontaktpunkt för European Urban Initiative, för hjälp med att hitta kontaktpersoner i den tänkta staden, och sedan presenterade de önskemål och syfte med besöket. Det kräver att man gör undersökningar om pågående projekt och att man läser på om staden och regionen. Interna förberedelser inkluderade att välja representanter med rätt kompetenser och ansvarsområden. Efter flera mailkonversationer och ett Teamsmöte skickades ansökan om EU-stöd, vilket tar några månader att få svar på.
Upplägget av utbytet bestod i att Brygges EU-administratör arbetade fram ett förslag baserat på Södertäljes önskemål. Besöket varade i tre dagar, plus två dagar till resa, totalt fem dagar. Aktiviteterna inkluderade föreläsningar, vandringar, cykelturer och en fototävling för att identifiera bra och dåliga lösningar i staden.
Det arrangerades föreläsningar med ansvariga från olika delar av stadsförvaltningen, stadsvandringar med exempel på utmaningar och lösningar, samt cykelturer till ytterområdena för att se andra miljöer och pågående projekt.
Experten som EUI bidrog med var till stor hjälp, särskilt med att sammanfatta dagarna och moderera samtal om lösningar.
Ansökningsprocessen vilade till stor del på en person i Södertäljes fall, vilket enligt Dag, innebar betydligt mer arbete än förväntat då han upplevde det som en utmaning att skriva allt på engelska. Han upplever att det finns utrymme för förbättringar i processen.
Vi ställde ändå frågan om de skulle rekommendera andra att söka och isåfall varför.
På det svarade han ett ”definitivt ja”. Utbytet gav nya perspektiv på utmaningar och lösningar, och det är alltid stimulerande att besöka andra länder och mötas i samtal om det man arbetar med.
Dag vill skicka med till andra sökande att starta processen i tid och var specifik med vad ni vill ha ut av utbytet. Ge tid för samtal och välj moderator/expert tidigt, då de kan hjälpa till i processerna.
Det som Dag och Södertälje tar med dig från utbytet är främst vikten av kontinuerlig kommunikation med medborgarna och att ordna riktade aktiviteter där de kan delta. EU erbjuder stöd till projekt som stödjer hållbar stadsutveckling, och en EU-bidragskoordinator kan hjälpa enheterna att hitta och ansöka om bidrag. Styrgruppen koordinerar ramarna för projekten så att de byggs upp efter befintliga krav.
De ser också konkreta resultat som till exempel ett modigt beslut från 2025 att alla ny- och ombyggnationer av gator ska innehålla 25% grönyta. Medborgare kan önska grönyta utanför sina fastigheter och ta ansvar för skötseln. Kommunen har även utbildat frivilliga rådgivare som hjälper med gröna frågor.
Dag sammanfattar till sist utbytet med orden att ”Utvecklingen av hållbar stadsutveckling går snabbt i Europa, och samarbete är nyckeln för att vara uppdaterad med de senaste lösningarna”.
Vill din stad testa på ett utbyte med en annan stad inom något område som är aktuellt för er? Läs mer på City-to-City Exchanges | EUI