
Städer hjälper städer genom kollegialt lärande-Skaraborg berättar om sitt deltagande i European Urban Initiatives Peer Review
Vill du berätta lite om den peer review du var på i Italien?
Den 4-5 december deltog jag i en peer review för att tillsammans förbättra det strategiska arbetet inom hållbar stadsutveckling i Europa. Vi sågs i Basso Piave, strax norr om Venedig, i städerna Jesolo och San Donà di Piave, som var värdar för arrangemanget. Det var en intressant plats med väldigt stor turismnäring sommartid vilket påverkade regionen stort. Exempelvis har Jesolo endast 25 000 invånare men på sommaren miljoner besökare.
Geografiskt kom deltagarna primärt från södra och östra Europa. Peers kom, förutom från Sverige, från Grekland, Italien, Portugal, Kroatien, Tjeckien, Spanien, Slovenien och Bulgarien. Utöver dessa deltog politiker från värdstäderna. Vidare deltog experter från EUI som stöttade i lärandet och kunskapsutbytet, vilket säkerställde att både de granskade städerna och peers deltog i en meningsfull dialog.
Vilka utmaningar diskuterades när ni träffades i Italien? Och hur gick ni till väga?
De utmaningar som de tre granskade städerna ville ha hjälp med var system för uppföljning och utvärdering, internt samarbete mellan förvaltningar, medborgarinvolvering, hur man attraherar finansiering från privat sektor och civilsamhälle, samt förbättrad finansiell samordning.
Eventet byggde på rundabordssamtal och workshops som leddes av en expert. Alla Peers gav sina inspel för att tillsammans stödja strategiägaren att förstå sin utmaning och definiera vilka åtgärder som borde prioriteras. EUI:s experter höll ihop processen väldigt väl och styrde processen framåt. Alla deltagare kom till tals och det hela sammanfattades i konkreta åtgärder som ska följas upp närmsta halvåret. Eventet innebar också nätverkande och mer informellt kunskapsutbyte.
Vad tar du och din organisation med er från ditt deltagande i EUI:s kollegiala lärande?
Diskussionerna vi hade i Italien gick att relatera till utvecklingen på hemmaplan. I mitt fall gav det perspektiv på vårt arbete, vilka skillnader som finns mellan Europas regioner och insikter om hur långt vi har kommit i vår region. Anledningen till att jag ansökte var att jag var nyfiken på denna typ av lärande på europeisk nivå och att jag ville knyta kontakter som kan vara användbara i vår regions arbete med hållbar stadsutveckling. Det var mycket värdefullt att knyta kontakter med andra som arbetar med liknande utvecklingsfrågor. Dessutom var ansökningsprocessen och rapporteringen enkel och tog väldigt lite tid i anspråk. Deltagandet i en peer review gav mig erfarenheter både professionellt och personligt och kunskaper som jag tar med mig i vårt eget arbete med hållbara städer.
Mer information om Peer Review och den ansökningsomgång som stänger den 1 maj finns här Call for Peer Reviews March 2025