Image
c-2-c
Novice
27 March 2024

[Stalni razpis] Izmenjava mest

[Stalni razpis] Izmenjava mest

 

Razpis za izmenjavo mest je zdaj odprt neprenehoma, vlogo lahko oddate kadarkoli, odgovor pa lahko pričakujete v enem mesecu.

Spomladi leta 2023 je Evropska pobuda za mesta (EUI) začela izvajati transformativni program za krepitev zmogljivosti, ki bo mestom v EU pomagal pri doseganju trajnostnega urbanega razvoja. Ena od glavnih storitev je možnost izmenjave mest (City-to-City Exchange).

Prve konkretne izmenjave so se začele izvajati ta mesec (novembra 2023), ob približevanju koncu leta pa opažajo vse večje povpraševanje po storitvi. Da bi se bolje odzvali na potrebe mest, so se pri EUI odločili, da bodo to storitev nudili še naprej in stalno.

 

Kako lahko pomaga izmenjava mest?

Ne glede na to, ali se ukvarjate s projektom pogozdovanja mest in se morate poglobiti v strategije za učinkovito zbiranje in analizo podatkov, se želite naučiti krmariti po zapletenosti vključevanja različnih deležnikov, ali želite raziskati najsodobnejše prakse na področjih, kot sta brezogljična mobilnost in ohranjanje biotske raznovrstnosti, je pridobivanje informacij iz drugih evropskih mest lahko poučno in navdihujoče.

Izmenjave mest, ki jih podpira Evropska pobuda za mesta, so dober način za sodelovanje in učenje iz evropskih izkušenj, ki vam bodo pomagale pri pripravi lastne strategije. Izmenjave so dvostranske, vendar lahko po potrebi načrtujete obisk do dveh enakovrednih mest. Prav tako jih lahko sprejmete doma, da sklenete krog in v celoti vključite spoznanja v svoje prihodnje načrte.

 

Glavne značilnosti storitve

  • Enostavna in kratka vloga. Vloge se ocenjujejo sproti, odgovor lahko pričakujete v enem mesecu.
  • Storitev je namenjena predstavnikom mestnih in občinskih uprav, vendar se lahko delegacijam v upravičenih primerih pridružijo tudi drugi relevantni deležniki.
  • Finančna podpora za dejanske obiske (potne stroške, dnevnice itd.). Možnost dodelitve strokovnega moderatorja, ki vam pomaga načrtovati in voditi sestanke na najučinkovitejši način.

 

Tukaj smo, da vam pomagamo!

  1. Vse podrobnosti o izmenjavah mest, vključno s podrobnimi navodili in predlogo vloge, so na voljo na tej strani.
  2. Spletno posvetovanje z EUI za vsa vaša morebitna vprašanja lahko rezervirate tukaj.
  3. V začetku leta 2024 bodo pri EUI organizirali spletni dogodek za povezovanje med potencialnimi partnerji, na katerem bodo dodatno predstavili storitev in olajšali iskanje ustreznih partnerjev. Naročite se na novice, da boste vedno na tekočem.
  4. Za dodatne informacije ali vprašanja lahko pišite na capacitybuilding@urban-initiative.eu.

Pomoč pri definiranju teme in iskanju partnerjev pa lahko nudimo tudi na IPoP. Kontaktirajte nas na eui@ipop.si.

POZOR! Upravičenci v Sloveniji so omejeni glede na stopnjo urbanizacije. Seznam najdete tukaj.

Več o razpisu tudi v tej novici: EUI omogoča neposredno izmenjavo med dvema mestoma

 

5 nasvetov Občine Trbovlje za izmenjavo mest:

 

  1.  Če točno veste, kaj vas zanima, ni težko definirati izzivov in motivov.
  2. Dobro izberite partnerja, da se boste od njega res lahko nečesa naučili.
  3. Zaprosite za moderatorja, njegova podpora vam bo prišla zelo prav pri usklajevanju programov in usmerjanju izmenjave.
  4. Izračun stroškov s pomočjo standardizirane formule omogoča, da nekaj prihranite pri potnih in s tem krijete druge stroške.
  5. Sodelavci sekretariata EUI so zelo odzivni in ustrežljivi, zato se brez oklevanja obrnite na njih.

Foto: freestocks on Unsplash