
Tilburg, Utrecht, Heerlen en Arnhem halen 22 miljoen Euro Europese subsidie op voor innovatie op het gebied van Energietransitie en Technologie in steden
In de derde call van het programma European Urban Initiative zijn vier Nederlandse projecten gehonoreerd voor hun projectvoorstellen voor een Innovative Action. Steden werken hierin met lokale en regionale partners en relevante kennisinstellingen samen aan een innovatie die voor hun stad belangrijk is, maar waar andere Nederlandse en Europese steden ook hun vruchten van kunnen plukken. In de vorige call over groen in steden werden al twee projecten in Amsterdam en Rotterdam goedgekeurd.
Alle steden ontvangen een bedrag van zo’n vijf tot zes miljoen Euro uit het programma. Nederland is met vier steden die in deze call zijn goedgekeurd het land met de meeste toekenningen in deze ronde van de Innovative Actions. In totaal zijn 20 projecten gehonoreerd.
Waar gaan deze projecten over?
Project BatteREstore - Tilburg
Terwijl Tilburg haar energietransitie versnelt, biedt batteREstore een circulaire oplossing om gebruikte Electrische Voertuig (EV) batterijen te hergebruiken, hun levensduur te verlengen om bouwplaatsen van stroom te voorzien (tweede leven) en energieopslag te bieden voor betaalbare woningen (derde leven). Het project pakt energiearmoede, netcongestie en verspilling van EV-batterijen aan en integreert een buurtgerichte aanpak om bewoners te empoweren door middel van training, energiehubs en digitale tools.
Project Collective Energy Districts (CED) for the future – Utrecht
De snelle bevolkingsgroei van de stad Utrecht en de toenemende vraag naar hernieuwbare energie verergeren de congestie van het elektriciteitsnet, vertragen 90% van de woningbouwprojecten en belemmeren zowel de stedelijke ontwikkeling als de doelstellingen van de stad om CO2-neutraal te worden. Om de uitdaging van netcongestie het hoofd te bieden, zal in het project een gebied worden gekozen om een Collective Energy District-aanpak te testen, waarbij alle gebruikers op gebiedsniveau samenwerken om gezamenlijk de piekvraag naar energie te verminderen, de integratie van hernieuwbare energie te vergroten en netcongestie te verminderen.
Project PULSE-TWIN - Heerlen
PULSE-TWIN verbetert de stedelijke veiligheid en leefbaarheid in Heerlen door middel van geavanceerde digitale technologie. Het project zal een Social Digital Twin (SDT) ontwikkelen die sociale en veiligheidsgegevens integreert, waarbij AI wordt ingezet om criminaliteitstrends te voorspellen en interventies in de stad te ondersteunen. Door officiële gegevens te combineren met inzichten uit de gemeenschap, bevordert het een datagestuurde, burgerbetrokken benadering van openbare veiligheid. Belangrijke innovaties zijn onder meer een door AI aangestuurd beslissingsondersteuningssysteem voor professionals en een veiligheidsmodule in de Heerlen-app, waarmee burgers kunnen bijdragen aan veiligere buurten.
Project ZERO – Arnhem
ZERO biedt een bottom-up, door burgers aangestuurde oplossing om het gebruik van het net te optimaliseren en de noodzaak van kostbare uitbreidingen te minimaliseren. Het integreert sociale, technische en organisatorische perspectieven, waardoor inwoners van Elderveld samen een toekomstbestendig lokaal elektriciteitsnetplan kunnen creëren. Dit proces maakt gebruik van een digitale tweeling van de buurt om de impact van energiekeuzes te visualiseren, collectieve actie en gedragsverandering te bevorderen. Het project omvat participatief ontwerp, buurtanalyse en een pilot gericht op peer-to-peer energie-uitwisseling en netoptimalisatie. De innovatie van ZERO ligt in het sociale, participatieve ontwerp, terwijl het een eerlijk, duurzaam en toekomstbestendig energienet creëert.
Meer weten?
Voor meer informatie over het programma European Urban Initiative kun je terecht op de pagina van het Nationale Urban Contact Punt (dit wordt ingevuld door Platform31).
Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen over het programma volg dan onze LinkedIngroep.
Alle projecten die zijn toegekend in deze call vind je op deze pagina.