Image
Ciglena zgrada s plavim nebom iznad nje
Vijesti
08 July 2024

Urbana agenda: prijedlog za dva nova tematska partnerstva dobio zeleno svjetlo!

Krajem lipnja, glavni direktori za urbana pitanja (DGUM) potvrdili su prethodnu procjenu o temama Gradovi osjetljivi na vodu i Dekarbonizacija zgrada: integrirani programi obnove i lokalni planovi grijanja i hlađenja. To je važan korak naprijed u pripremi dva nova Tematska partnerstva u okviru Urbane agende za EU.

Ministri stanovanja i urbanog razvoja dogovorili su tijekom neformalnog sastanka u Gijonu u studenom 2023. istraživanje potencijala dviju predmetnih tema. Izrađena dva opsežna izvješća o prethodnoj procjeni potvrdila su relevantnost predloženih tema u odnosu na trenutni okvir politike EU-a i predložila specifične podteme na koje bi se buduća partnerstva mogla usredotočiti. Izvorna tema dekarbonizacija stambenih objekata je izmijenjena u dekarbonizacija zgrada: integrirani programi obnove i lokalni planovi grijanja i hlađenja. Analiza je pokazala potrebu za povećanjem fokusa sa “stanovanja” na “zgrade” kako bi se osigurao pristup temeljen na mjestu, uključujući sve zgrade u naselju. Međutim, fokus ostaje na stambenim zgradama jer se socijalna dimenzija smatra važnim aspektom dekarbonizacije. Izvješća su 26. lipnja odobrili glavni direktori za urbana pitanja (DGUM) čime je otvoren put za uspostavljanje dva nova tematska partnerstva UAEU-a u drugoj polovici 2024.

Poziv za partnere oba tematska partnerstva bit će objavljen 28. kolovoza i ostat će otvoren do 2. listopada 2024. Do tada se zainteresirane dionike poziva da pogledaju prethodne procjene kako bi bolje razumjeli tematske opsege i kako bi relevantni partneri mogli doprinijeti tim partnerstvima. Nadalje, 5. rujna održat će se online seminar za prijavitelje na kojem će zainteresirani dionici dobiti više informacija o procesu prijave kao i o tome što mogu očekivati ​​od tematskog partnerstva u okviru Urbane agende za EU.

Gradovi osjetljivi na vodu

Koncept grada osjetljivog na vodu (eng. WSC) predlaže integrirani pristup urbanom upravljanju vodama koji je ključan za suočavanje s postojećim i novim izazovima koje postavljaju klimatske promjene, urbanizacija i trendovi korištenja zemljišta. Uključivanjem dizajna osjetljivog na vodu, gradovi bi trebali integrirati upravljanje vodenim ciklusom u zelena i izgrađena okruženja, rješavajući različite rizike poput oborinskih voda, poplava i nestašice vode. WSC bi trebao poboljšati perspektivu od promatranja vode kao problema do razumijevanja vode kao resursa, pri čem je postizanje WSC mjera planirano kroz zelenu, plavu i tehničku infrastrukturu, uz potporu neinženjerskog pristupa poput podizanja svijesti, obrazovanja i poticaja.

Analiza predstavljena u povezanom izvješću prethodne procjene potvrđuje da je sada izvrstan trenutak za pokretanje partnerstva gradova osjetljivih na vodu. Tema je dobro usklađena s trenutnim prioritetima EU-a kao što su cilj politike Zelenija Europa u okviru kohezijskog financiranja, početak pregovora o kohezijskoj politici nakon 2027., preinaka Direktive o pročišćavanju gradskih otpadnih voda, strategije EU-a o bioraznolikosti i slično.

Dekarbonizacija zgrada

Prethodna procjena teme Dekarbonizacija zgrada: integrirani programi obnove i lokalni planovi grijanja i hlađenja predlaže fokusiranje na to kako prevladati perspektivu pojedinačnih zgrada u procesu dekarbonizacije prema pristupima izrade programa integrirane obnove za četvrti i naselja. U osnovi, partnerstvo bi se trebalo usredotočiti na to kako integrirani programi obnove te lokalni planovi grijanja i hlađenja mogu unaprijediti društvene, ekonomske i ekološke ciljeve gradova. Stoga mjere dekarbonizacije u građevinskom fondu treba promatrati u kontekstu urbane regeneracije te planova grijanja i hlađenja kao lokalnih razvojnih dokumenata.

Dekarbonizacija zgrada nadilazi mjere učinkovitosti pa uključuje i opskrbu energijom. Važan aspekt koji predlaže prethodna procjena partnerstva je fokusiranje na budući dizajn tržišta električne energije i na to kako ojačati okvirne uvjete za zajednice obnovljivih izvora energije i dizajn lokalnog energetskog sustava. Nedavno obnovljeno zakonodavstvo EU bit će nužno uzeti u obzir, primjerice revidiranu Direktivu o energetskoj učinkovitosti zgrada koja zahtijeva od država članica da pokažu kako Nacionalni planovi obnove zgrada potiču lokalne vlasti na korištenje integrirane obnove programe za postizanje ciljeva energetske učinkovitosti.