Image
UAEU_2
Novinky
22 June 2024

Urbánna agenda pre EÚ - otvorená verejná konzultácia

Profile picture for user Luis@urban-initiative.eu
Lucia Pospišová
Urbánna agenda pre EÚ spustila verejnú konzultáciu pripravovaných akčných plánov dvoch partnerstiev - "Greening Cities" a "Sustainable Tourism". Obe partnerstvá predložili návrhy akčných plánov v apríli tohto roku a získaná spätná väzba sa zohľadní pri finalizácii akčných plánov, ktorá je naplánovaná na jeseň tohto roku.

Hľadáme vstupy od širokého spektra zainteresovaných subjektov vrátane národných, regionálnych a lokálnych mestských orgánov, inštitúcií, súkromných subjektov, projektov a programov a organizácií občianskej spoločnosti. V rámci konzultácie je vítaná spätná väzba o celkových cieľoch a zámeroch akčných plánov, ako aj o konkrétnych podrobnostiach týkajúcich sa jednotlivých aktivít. 

Vaše poznatky o tom, ako zvýšiť realizovateľnosť a posilniť vplyv aktivít sú neoceniteľné. Prispejte svojimi nápadmi, návrhmi na zlepšenie, identifikáciou potenciálnych výziev či zdieľaním stratégie efektívnej implementácie. Verejná konzultácia je otvorená do 11. júla 2024. 

Nižšie sa dozviete viac o cieľoch akčných plánov:

Tematické partnerstvo "Sustainable Tourism"

Navrhovaný súbor opatrení má za cieľ transformovať oblasť cestovného ruchu tak, aby bola odolnejšie, inkluzívnejšia a ohľaduplnejšie k životnému prostrediu. Akčný plán vznikol na základe rozsiahlej spolupráce medzi členmi tematického partnerstva pre udržateľný cestovný ruch (Sustainable Tourism Partnership) v rámci Urbánnej agendy pre EÚ. Akčný plán načrtáva šesť opatrení určených na riešenie kľúčových výziev, ktorým v súčasnosti čelí mestský cestovný ruch. Viac informácií o verejnej konzultácii nájdete na stránke "Sustainable Tourism Partnership"

Tematické partnerstvo "Greening Cities"

Akčný plán navrhuje päť kľúčových opatrení zameraných na zvýšenie zelenej infraštruktúry v mestách a regiónoch EÚ. Riešia kritické výzvy ako je potreba nástrojov plánovania založených na dôkazoch, účinných implementačných stratégií, robustnej legislatívnej podpory, primeraného financovania a inovatívnych finančných nástrojov. Akčný plán, ktorý vypracovali členovia partnerstva "Greening Cities", podporuje implementáciu agendy EÚ o ekologizácii miest na lokálnej úrovni. Cieľom je zvýšiť mestskú biodiverzitu, prispôsobiť sa klimatických zmenám a zlepšiť kvalitu životu obyvateľov. Viac informácií o verejnej konzultácii nájdete na stránke "Greening Cities Partnership"