
Valoarea colaborării: Consolidarea capacităților pentru o tranziție digitală echitabilă
Valoarea colaborării între orașe
Colaborarea între orașe în tranziția digitală poate fi văzută ca o modalitate de a facilita inovarea, de a partaja resursele în mod eficient și de a asigura o dezvoltare tehnologică echitabilă, mai degrabă decât de a se angaja într-o competiție cu sumă zero pentru investiții, talent sau recunoaștere. Orașele europene, angajate în ideea colaborării reciproce, au o varietate de modalități de a aborda împreună tehnologia.
De exemplu, în loc ca fiecare oraș să își dezvolte propriile platforme digitale de la zero, orașele pot co-dezvolta și partaja infrastructuri precum serviciile cloud, aplicațiile AI și portalurile de date deschise. Acestea pot utiliza soluții open-source (de exemplu, platforme deschise de date urbane) care permit orașelor să învețe unele de la altele, să evite redundanța și să îmbunătățească serviciile împreună. În loc să acumuleze date, orașele pot crea comunități de date în care informațiile anonimizate sunt partajate pentru a îmbunătăți planificarea urbană, mobilitatea și răspunsul în caz de urgență.
Orașele și comunele din zonele metropolitane pot negocia în mod colectiv cu furnizorii de tehnologie pentru prețuri mai bune și interoperabilitatea soluțiilor pentru orașe inteligente, asigurându-se că sistemele digitale funcționează perfect în toate zonele urbane. Prin definirea unor standarde comune pentru schimbul de date și securitatea cibernetică, acestea pot spori compatibilitatea și facilita colaborarea între orașe.
Orașele pot înființa laboratoare comune de inovare urbană în care întreprinderile nou-înființate, cercetătorii și factorii de decizie politică din diferite locații să creeze împreună soluții digitale și să creeze întreprinderi comune între orașe care pot atrage investiții mai mari și pot reduce riscurile financiare.
Cel mai important din punctul nostru de vedere, orașele pot înființa rețele de învățare reciprocă în care administratorii publici și echipele de tehnologie fac schimb de cunoștințe și elaborează strategii în comun, iar orașele cu provocări similare (de exemplu, congestionarea traficului, adaptarea la schimbările climatice, incluziunea digitală) pot face schimb de bune practici și pot pilota împreună soluții.
Consolidarea capacităților pentru o tranziție digitală echitabilă
Inițiativa Urbană Europeană și oportunitățile de consolidare a capacității administrative pe care le oferă joacă un rol esențial. EUI abordează provocările tranziției digitale prin intermediul schimburilor bilaterale între orașe și al evaluărilor inter pares, facilitând consolidarea capacităților și învățarea prin colaborare în rândul autorităților urbane. Aceste programe permit orașelor să facă schimb de bune practici, să exploreze soluții inovatoare și să abordeze în mod colectiv complexitățile asociate cu transformarea digitală.
Experiențe de învățare personalizate pentru o economie digitală de succes
Schimburile bilaterale între orașe(City-to-City Exchanges) permit autorităților urbane să colaboreze în mod direct, concentrându-se asupra provocărilor specifice legate de elaborarea și punerea în aplicare a unor strategii integrate, adaptate la specificitățile locale, în cadrul politicii de coeziune. Acest program pune accentul pe experiențe de învățare personalizate, permițând orașelor să definească conținutul, calendarul și formatul schimburilor lor pe baza nevoilor lor unice.

În general schimburile bilaterale între orașe acoperă o mare varietate de subiecte, însă mai multe schimburi din ultimul an s-au concentrat pe diferite aspecte ale tranziției digitale. În aprilie 2024, reprezentanți din Brno (Republica Cehă) s-au îmbarcat într-un schimb de la oraș la oraș la Tallinn, Estonia. Scopul acestui schimb a fost de a explora elementele fundamentale ale unei economii digitale de succes și de a aduna informații care să consolideze ecosistemul de inovare și antreprenoriat din Brno. Delegația din Brno, formată din funcționari municipali și membri ai parcului tehnologic, a încercat să înțeleagă strategiile Tallinnului care l-au poziționat ca lider în digitalizare și e-guvernare. Cu o populație de aproximativ 380 000 de locuitori, Brno este adesea supranumit „Moravian Silicon Valley”, găzduind numeroase întreprinderi internaționale și cehe, start-up-uri, centre de cercetare și universități. De asemenea, orașul atrage o populație tânără, fiind casa a aproximativ 80 000 de studenți. Schimbul a fost conceput pentru a oferi exemple practice de inovare și antreprenoriat pentru a inspira schimbări locale semnificative în Brno.
Delegația din Brno a explorat ecosistemul digital și de inovare din Tallinn prin intermediul unor vizite cheie. La Centrul de informare e-Estonia, delegația a aflat despre parcursul de trei decenii al Estoniei în materie de digitalizare, susținut de un sistem universal de identificare electronică care permite tranzacții fără întreruperi și servicii foarte automatizate, inclusiv depunerea rapidă a declarațiilor fiscale. Forumul MELT, axat pe AI, a prezentat inițiative precum Test in Tallinn și Tallinnovation, care sprijină soluțiile orașelor inteligente. La Centrul FinEst pentru orașe inteligente, delegația a examinat rolul Tallinnului ca teren de testare pentru inovațiile urbane. Vizita la parcul științific și tehnologic Tehnopol a evidențiat rolul start-up-urilor în creșterea economică, parcul din Tallinn găzduind peste 350 de întreprinderi, în comparație cu cele 40 din Brno. În cele din urmă, Centrul de inovare Mektory, parte a TalTech, a demonstrat abordarea triplu helix, încurajând colaborarea între mediul academic, întreprinderi și guvern. Aceste vizite au oferit orașului Brno informații utile pentru a-și îmbunătăți propriul peisaj al inovării.
Schimbul de experiență a oferit Brno informații esențiale pentru promovarea inovării. Cultura de agilitate și colaborare din Tallinn încurajează crearea de rețele și o mentalitate de tipul „mai bine făcut decât perfect”, pe care Brno ar putea să o adopte pentru a spori productivitatea. Programe inovatoare precum Test in Tallinn și Tallinnovation demonstrează coordonarea eficientă a părților interesate, sugerând Brno să își rafineze rolurile și să reducă concurența internă. O abordare centrată pe utilizator, care prioritizează bunăstarea și eficiența în proiectele urbane, ar putea îmbunătăți serviciile publice din Brno. Modelul Triple Helix, care integrează mediul academic, mediul privat și administrația publică, evidențiază necesitatea unei colaborări mai structurate în ecosistemul inovării din Brno. În cele din urmă, conceptul de „laborator viu” de la Tallinn, care permite testarea în condiții reale a noilor tehnologii, ar putea inspira Brno să își deschidă peisajul urban pentru experimente, promovând inițiativele de oraș inteligent.

Într-un alt exemplu, Varaždin (Croația) și Plasencia (Spania) au colaborat pentru a explora modul în care transformarea digitală poate sprijini turismul durabil, păstrând în același timp integritatea culturală și de mediu. Prin intermediul City-to-City Exchange, echipa din Varaždin a vizitat Plasencia pentru a face schimb de cunoștințe privind utilizarea instrumentelor digitale pentru a îmbunătăți turismul. O inovație cheie a fost o aplicație mobilă care centralizează conținutul turistic și cultural, oferind servicii practice și asigurând în același timp scalabilitatea, protecția datelor și adaptabilitatea. Plasencia a demonstrat modul în care aplicația se aliniază obiectivelor turismului durabil, îmbunătățind experiențele vizitatorilor fără a compromite bunurile culturale sau naturale.
În timpul vizitei reprezentanților municipalității Plasencia la Varaždin, discuțiile s-au extins la patrimoniul cultural, antreprenoriat și inovare, dezvăluind noi oportunități de colaborare. Schimbul a evidențiat, de asemenea, dezvoltarea economică și agricolă în regiunea Extremadura. Experiementând la fața locului aplicația mobilă din Plasencia ,orașul Varaždin a fost inspirat să își pregătească propria aplicație pentru stimularea creșterii turismului, asigurând în același timp bunăstarea comunităților locale.
Cu altă ocazie, orașele Liepāja (Letonia), Gava (Spania) și Tampere(Finlanda) s-au întâlnit pentru a analiza utilizarea digitalizării pentru implicarea cetățenilor. Schimbul dintre cele trei orașe a inclus identificarea unor instrumente și platforme utile de gestionare a proiectelor, explorarea unor noi metode și instrumente digitale pentru promovarea implicării cetățenilor, compararea diferitelor structuri bugetare participative și compilarea unei liste de bune practici pentru achiziții durabile, inovatoare și ecologice.
Strategii de dezvoltare urbană durabilă (SUD) pentru tranziția digitală
O altă oportunitate de consolidare a capacității administrative oferită de Inițiativa Urbană Europeană este reprezentată de evaluările inter pares (Peer reviews). Este vorba de un proces structurat prin care autoritățile urbane își pot evalua strategiile și politicile cu sprijinul unor omologi din alte orașe. Acesta implică o evaluare cuprinzătoare a provocărilor și a soluțiilor potențiale, promovând învățarea reciprocă și consolidarea capacităților. Orașele participante beneficiază de evaluări și li se prezintă noi perspective, care pot contribui la elaborarea și punerea în aplicare a strategiilor de dezvoltare urbană durabilă (SUD).
În timp ce evenimentele de evaluare inter pares se concentrează pe o gamă largă de subiecte, inclusiv implicarea părților interesate, guvernanța metropolitană, monitorizarea sau finanțarea, tranziția digitală apare adesea ca o temă transversală, omologii aducând exemple de instrumente și proceduri digitale.
De exemplu, la evaluarea inter pares din Salonic (Grecia, iunie 2023), orașul Maia (Portugalia) căuta modalități de implicare a tinerilor și a opiniilor acestora în strategia SUD a orașului și în noile instituții. Orașul Vicenza (Italia) și-a evocat aplicația pentru adolescenți cu informații despre activități, oferte de locuri de muncă de vară, puncte de contact cu municipalitatea și alte instituții. Orașul Łódź (Polonia) a evocat un concurs ludic cu coduri QR plasate pe clădirile care urmează să fie renovate pentru a încuraja participarea prin mijloace digitale.
Cu altă ocazie, la Coimbra (Portugalia, noiembrie 2023), orașul Igoumenitsa (Grecia) a explorat modalități de monitorizare a punerii în aplicare a strategiei SUD a orașului cu indicatorii potriviți. Alba Iulia (România) a explicat importanța utilizării indicatorilor cantitativi, pe baza sondajelor și a întrebărilor adresate părților interesate, colectate și cu ocazia vizitei în diverse cartiere din oraș. Alba Iulia a creat un fel de „platformă barometru locală” bazată pe feedback-ul cetățenilor și al diferitelor părți interesate - aceasta permite orașului să înțeleagă mai bine „starea de spirit” legată de diverse acțiuni ale procesului SUD. Pe lângă aplicația Smart Alba Iulia, municipalitatea utilizează, de asemenea, accesul Wi-Fi public ca mijloc de a efectua sondaje simple: utilizatorii pot accesa Wi-Fi în spațiile publice dacă răspund la câteva întrebări.
Mai recent, în Valea Jiului (România, septembrie 2024), orașul Ústí nad Labem a fost interesat de modul de punere în aplicare a proceselor participative pentru strategia de investiții teritoriale integrate a orașului care implică populația locală. Experții inter pares au subliniat importanța îmbunătățirii platformei digitale deja existente cu funcții interactive prin care cetățenii pot oferi feedback în timp real cu privire la proiectele în curs și viitoare. Aceasta ar putea include instrumente precum sondaje, spații de schimb de idei și mecanisme de bugetare participativă, permițând un angajament mai direct și mai continuu cu cetățenii. Jonadi (Italia) a sugerat utilizarea proceselor participative pentru a defini indicatori mai relevanți, în timp ce Pireu, Grecia, a evocat utilizarea de către aceștia a unui geamăn digital al orașului, care oferă transparență, pentru a implica atât cetățenii, cât și investitorii privați.
Cum vă puteți implica?
Acestea sunt doar câteva exemple dintre numeroasele ocazii în care idei, experiențe și soluții legate de tranziția digitală au fost evocate și elaborate în cadrul schimburilor bilaterale între orașe și evaluărilor inter pares. În primii lor ani de funcționare, programele de consolidare a capacităților EUI s-au dovedit a fi o modalitate excelentă de a împărtăși idei și de a face schimb de experiență pentru a sprijini orașele în unele dintre numeroasele provocări cu care se confruntă.
Nu este prea târziu să vă alăturați unuia sau mai multora dintre aceste programe: apelul pentru evaluări inter pares este deschis până pe 1 mai 2025, iar cel pentru schimburi bilaterale între orașe este deschis în permanență. Orașele interesate sunt sprijinite de echipa EUI și de un set de experți la fiecare etapă a proceselor de aplicare și de implementare.
Schimburile și colaborarea, sprijinite de EUI, pot conduce spre un model european de oraș inteligent, bazat pe colaborare, transparență, infrastructuri deschise și partajare. Cu ajutorul schimburilor de experiență, orașele pot privi tranziția digitală ca pe o activitate comună, în care progresele înregistrate într-un anumit loc sunt în beneficiul altora. Prin încurajarea solidarității digitale, orașele pot obține o mai mare reziliență, incluziune și suveranitate tehnologică, evitând în același timp capcanele fragmentării.