Image
hus.jpg
Hírek
23 July 2024

Zöld utat kapott két új tematikus partnerség létrehozása az Urban Agenda for the EU keretében!

2024. június 26-án az európai városi és várostérségi ügyekkel foglalkozó igazgatósági ülés (Directors-General on Urban Matters - DGUM) jóváhagyta a Vízérzékeny városok és az Épületek szén-dioxid-mentessé tétele témakörökre vonatkozó ex-Ante értékelést. Integrált felújítási programok és helyi fűtési / hűtési tervek - mindez fontos előrelépést jelent az EU város- és településfejlesztési menetrendje (Urban Agenda for the EU - UAEU) keretében alakuló két új tematikus partnerség előkészítése érdekében.

A 2023 novemberében Gijon-ban tartott informális vezetői találkozón az EU lakhatással és városfejlesztéssel foglalkozó szakpolitikusai megállapodtak abban, hogy a vízérzékeny városok és a lakhatási dekarbonizáció két témakörében rejlő lehetőségeket fogják a közeljövőben feltérképezni. Azóta két átfogó Ex-Ante Assessment (EAA) jelentést dolgozott ki Birgit Georgi és Dr. Stephen Lorimer. Mindkét jelentés megerősítette a javasolt témák relevanciáját a jelenlegi uniós szakpolitikai keretekkel összhangban, és konkrét altémákat javasol, amelyekre a jövőbeli partnerségek összpontosíthatnának.

Az eredeti, a lakhatás szén-dioxid-mentesítésére vonatkozó témát (housing decarbonisation) nemrégiben épületek szén-dioxid-mentesítésére (building decarbonisation) módosították: cél az Integrált felújítási programok és Helyi fűtési és hűtési tervek megvalósítása. Az elemzés rámutatott, hogy a „lakáspiac” helyett a konkrét „épületre” kell helyezni a hangsúlyt, hogy a helyalapú megközelítés a városrész valamennyi épületére kiterjedjen. A hangsúly azonban továbbra is a lakóépületekre helyeződik, mivel a szociális dimenziót a szén-dioxid-mentesítés fontos szempontjának tekintik.

A jelentéseket 2024 június 26-án az európai városi és várostérségi ügyekért felelős főigazgatóság (DGUM) jóváhagyta. Következésképpen mostantól nyitva áll az út két új UAEU tematikus partnerség létrehozása előtt 2024 év második felében!

Mi következik most, mi a következő lépés?

Az egyes tematikus partnerségekhez való csatlakozás érdekében 2024. augusztus 28-án indul a partnerfelhívás, amely 2024. október 2-ig lesz elérhető. Addig is kérjük az érdekelt feleket, hogy tekintsék meg a két Ex-Ante értékelést - Vízérzékeny városok és Épületek szén-dioxid-mentessé tétele, hogy jobban megértsék a tematikus területeket és azt, hogy az érintett partnerek hogyan tudnának hozzájárulni ezekhez a partnerségekhez! Emellett 2024. szeptember 5-én egy online pályázói szemináriumra is sor kerül (részvétel minden érdeklődőnek javasolt), ahol további információkat kaphatnak a pályázati folyamatról, valamint arról, hogy mit várhatnak egy tematikus UAEU partnerségtől az uniós város- és településfejlesztési menetrend keretében.

A két témakörhöz kapcsolódó pályázói szemináriummal kapcsolatos további információk itt találhatók.

Vízérzékeny város

water_0

A vízérzékeny város (Water Sensitive City - WSC) koncepciója a városi vízgazdálkodás integrált megközelítését javasolja, amely létfontosságú az éghajlatváltozás, az urbanizáció és a földhasználati trendek által támasztott jelenlegi és új kihívások kezeléséhez. A vízérzékeny tervezéssel a városoknak a vízciklus-kezelést a zöld és az épített környezetbe kell integrálniuk, kezelve ezzel az olyan különböző kockázatokat, mint pl. a felhőszakadások, az árvizek és a vízhiány. A vízérzékeny városok számára elengedhetetlen, hogy szemléleti megközelítésben a víz problémaként való felfogásától az erőforrásként való kezelés felé kell elmozdulniuk. A vízérzékeny városi intézkedésekkel a zöld, kék és műszaki infrastruktúrák, valamint az olyan nem technikai jellegű megközelítések mellett, mint a tudatosságnövelés, az oktatás és az ösztönzők terén egyaránt eredményeket kell elérni.

Épület dekarbonizáció

Ex-Ante értékelés az épületek szén-dioxid-mentesítéséről:  Ennek az UAEU partnerségnek alapvetően arra kellene összpontosítania, hogy az integrált felújítási programok és a helyi fűtési és hűtési tervek révén hogyan lehet a szén-dioxid-mentesítési folyamatban túllépni az egyes épületek felújítási szemléletén, és az integrált felújítási programokban a kerületi és/vagy szomszédsági megközelítések felé elmozdulni? A partnerségnek alapvetően arra kellene összpontosítania, hogy az integrált felújítási programok és a helyi fűtési és hűtési tervek hogyan segíthetik elő a városok társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi céljait. Ezért az épületállományra vonatkozó ún. dekarbonizációs intézkedéseket a városrehabilitáció és a helyi fűtési és hűtési tervek, mint fontos lokális fejlesztési dokumentumok, összefüggésében kell vizsgálni.

decarbonisation

Az épületek szén-dioxid-mentessé tétele túlmutat a hatékonysági intézkedéseken, és magában foglalja az energiaellátást is. Az előzetes értékelés fontos szempontként javasolja a tematikus partnerség számára, hogy a jövőbeni villamosenergia-piac kialakítására összpontosítson, és arra, hogy miként lehet megerősíteni a keretfeltételeket a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó közösségek és a helyi energiarendszerek kialakítása számára. A partnerségnek különösen a közelmúltban megújított uniós jogszabályokat kell figyelembe vennie, például az épületek energiateljesítményéről szóló felülvizsgált irányelvet, amely előírja a tagállamok számára, hogy mutassák be, hogyan ösztönzik a nemzeti szintű épületfelújítási tervek (National Building Renovation Plans) a helyi hatóságokat arra, hogy valóban integrált felújítási programokat alkalmazzanak az energiahatékonysági célok elérése érdekében.